fallback

Ураганът Флорънс може да струва на застрахователите в САЩ до 20 млрд. долара

Очаква се бурята от категория 4 да достигне източното крайбрежие на САЩ по-късно тази седмица и да удари в района между Южна Каролина и Вирджиния

11:27 | 11.09.18 г.
Автор - снимка
Създател

Запътилият се към източното крайбрежие на САЩ ураган Флорънс може да струва на застрахователите щети в размер на между 15 и 20 млрд. долара. Това предвиждат от компанията за изготвяне на прогнози при бедствия и аварии Risk Management Solutions (RMS), цитирани от Bloomberg.

Изчисленията са направени на базата на два сходни урагана, ударили САЩ през изминалите десетилетия – Хейзъл през 1954 г. и Хюго през 1989 г., като щетите, причинени от тях са изчислени към днешна дата, посочва Том Сабатели, мениджър към RMS. В данните обаче не се включват потенциалните разходи при наводнения във вътрешността на страната.

Очаква се Флорънс да достигне източното крайбрежие на САЩ по-късно тази седмица и все още е относително трудно да се предвиди какви щети ще причини ураганът.

„Всяко събитие има своята уникална характеристика, така че ние използваме това като по-общо първо изчисление“, посочи още Сабатели.

В същото време задаващият се ураган може да има и друго отражение върху американската икономика. Лошото време може да доведе до скок в цената на бензина по източното крайбрежие, тъй като повече шофьори ще се опитат да напуснат района на бурята, като в същото време тя може да причини и затруднения в работата на рафинерии и съоръжения за съхранение на гориво.

„Шофьорите може да очакват скоковете в цените да бъдат краткосрочни, но в крайна сметка драматични“, каза Джанет Каселано, говорителка на Асоциацията на американските автомобилисти в изявление. По думите ѝ подобна буря обикновено предизвиква по-засилени покупки на горива на пазара и забавяне при търсенето на дребно.

Ураганът Флорънс, който в момента е буря от четвърта категория, се очаква да удари в района между Южна Каролина и Вирджиния, а това може да доведе до затварянето на терминали за доставка на гориво в централните части на Атлантическия океан. За разлика от Харви миналата година и Санди през 2012 г. Флорънс не се очаква да засегне рафинериите в района на Мексиканския залив и Филаделфия, както и огромните терминали за съхранение на горива край Ню Йорк.

Ураганът се очаква да забави обичайното понижение на цените на горивата в САЩ през есента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:01 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още