fallback

Wall Street стартира с оптимизъм след силните данни за икономиката на САЩ*

Влияние върху пазарите продължава да оказва и сезонът на отчетите

17:42 | 27.07.18 г.

Wall Street стартира последната сесия за седмицата с повишения, проследявайки обявените силни икономически данни в САЩ и поредната порция финансови отчети, съобщава CNBC.

Основният индекс Dow Jones Industrial Average се повишава със 17 пункта, а най-добре се представя Verizon.

По-широкият S&P 500 е нагоре с 0,2%, докато секторът на компаниите за потребителски стоки записва увеличение от 1%.

Технологичният индекс Nasdaq Composite напредва с 0,4%, воден от поскъпването на Amazon.

Министерството на търговията съобщи днес, че американската икономика се е разраснала с 4,1% през второто тримесечие, което е в съответствие с очакванията на анализаторите. Това е най-бързият темп на растеж от третото тримесечие на 2014 г. и третият най-силен от Голямата рецесия.

Икономическите данни бяха обявени в разгара на сезона на отчетите, докато някои от най-големите компании представят резултатите си за последните три месеца.

Технологичните Amazon и Intel обявиха по-добри от очакванията резултати след края на сесията в четвъртък. Американският онлайн търговец на дребно Amazon.com Inc. отчете по-добри от очакваното финансови резултати през второто си фискално тримесечие и прогнозира такива и за текущия период, предизвиквайки оптимизма на инвеститорите към бизнеса с изчислителни облаци, реклами и други бизнеси, които са по-печеливши от основните онлайн операции за търговия на дребно. Intel Corp. - вторият по големина в света производител на полупроводници, обяви резултатите си за второто тримесечие, които надминаха оценките на анализаторите по повечето параметри, както и повиши перспективите си за цялата година. Акциите обаче поеха надолу, тъй като някои анализатори виждат признаци, че растежът може да се забави в края на годината

 Акциите на Amazon поскъпнаха с над 3%, но тези на Intel поевтиняха с повече от 6,5%.

В същото време Twitter отбеляза печалба за тримесечието, която съвпадна с прогнозите. Книжата обаче потънаха с над 14%, след като компанията обяви и спад на месечно активните си потребители – ключова метрика за представянето на социалната медия.

Компонентът на Dow Exxon Mobil също задмина очакванията, но акциите му поевтиняват с почти 3%.

До момента над 50% от компаниите част от индекса S&P 500 са обявили резултатите си. От тях 79,8% са задминали прогнозите, сочат данни на FactSet.

На пазара на облигации доходността по 10-годишните държавни ценни книжа спада до 2,956 процента след данните за икономиката на САЩ. В същото време доходността по 30-годишните държавни облигации също се понижава – до 3,079 процента.

На валутните пазари доларът не успява да задържи ръста си от деня, поевтинявайки от петдневния си връх, след отчета за БВП на САЩ.

Индексът на щатската валута се търгува само с 0,03% нагоре до 94,79 пункта, след като се повиши с над 0,4% по-рано.

Еврото почти не отчита промяна спрямо долара, разменяйки се за 1,1656 долара, а японската йена леко поскъпва до 111 йени за долар.

На пазара на суровини цените на петрола се стабилизират в петък при спокойна търговия след три дни на ръстове. Фючърсите върху американския суров петрол WTI отписват 11 цента до 69,50 долара за барел, след като поскъпнаха с 0,5% в предишната сесия. Този сорт петрол обаче се насочва към седмична загуба от 1,3% - четвърта поредна седмица на спад.

Контрактите върху сорта Брент спадат с минималните 4 цента до 74,50 долара за барел след ръста си от 0,8% в четвъртък. Те обаче може да успеят да отбележат седмично увеличение от 2%, прекъсвайки негативната тенденция от спадове.

Златото също остава сравнително стабилно. Фючърсите върху ценния метал за доставките през август са с 0,3% надолу до 1222,40 долара за тройунция.

* Данните са актуални към 17:15 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:22 | 28.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още