fallback

Щатските пазари започват сесията с позитивни нотки*

Най-голямо влияние оказва постигнатата сделка на САЩ със ZTE за отпадане на санкциите срещу китайската компания

17:32 | 07.06.18 г.

Щатските пазари започват сесията днес позитивно след новината, че САЩ слагат край на санкциите срещу китайската компания ZTE, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average се повишава с 85 пункта, а Chevron и McDonald's се представят най-добре в рамките на бенчмарка.

Основният индекс S&P 500 се търгува с минимално повишение от 0,06%, а енергийният сектор и индустриалните компании водят пред останалите.

Технологичният бенчмарк Nasdaq composite обаче отчита понижение от 0,3%.

Търговският министър Уилбър Рос заяви за CNBC, че САЩ са постигнали сделка с китайската ZTE за прекратяване на американските санкции срещу компанията. Рос отбеляза, че сделката включва глоба от 1 млрд. долара срещу ZTE, както и включването в ZTE на избран от САЩ екип за привеждане на дейността в съответствие.

„Това е голямата новина на деня“, коментира Арт Хоуган, главен пазарен стратег в B. Riley FBR. “Тонът на пазара към насрещния вятър, който представлява търговията, се подобрява“.

Борсово търгуваният фонд SPDR S&P Bank ETF (KBE) бележи ръст от над 2%, след като записа най-силното си увеличение от 26 март.

Доходността по държавните ценни книжа отново тръгна нагоре, като доходността по 10-годишните държавни облигации е около 2,99%. Акциите на банките поскъпват, като цените на книжата на Goldman Sachs, Bank of America и J.P. Morgan Chase е с по половин процент нагоре.

На валутните пазари индексът на долара, измерващ стойността му спрямо кошница от валути, продължава да отслабва. Към момента той бележи спад от 0,17% до 93,45 пункта.

Еврото обаче поскъпва спрямо щатската валута, търгувайки се с увеличение от 0,30% до 1,1809 долара.

На пазара на суровини петролът също продължава възходящия си тренд. Фючърсите върху американския суров петрол WTI се повишават с 93 цента, или 1,44%, до 65,66 долара за барел, а върху сорта Брент – с 1,14 долара, или 1,51%, до 76,50 долара за барел.

Златото почти не отчита движение, запазвайки се на равнище от 1301,20 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:15 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:31 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още