fallback

Страхът от търговска война дръпна надолу американските пазари

Dow отбеляза понижение от над 250 пункта след новината за митата върху вноса на метали от ЕС, Канада и Мексико

23:32 | 31.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Wall Street завърши борсовата сесия в четвъртък на червена територия, след като решението на американския президент Доналд Тръмп да обложи с мита вноса на алуминий и стомана от Европейския съюз, Канада и Мексико върна страховете на инвеститорите за търговска война.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average отбеляза понижение от над 250 пункта (1,02%), като Boeing допринесе най-много за загубите.

Широкият измерител S&P 500 намаля с 0,69% до 2705,27 пункта. Технологичният показател Nasdaq composite от своя страна намаля с 0,27%.

Днес фокусът на пазарите се измести временно от Италия, след като американският министър на търговията Уилбър Рос обяви, че САЩ налагат вносни мита от 25% при стоманата и 10% при алуминия за материал от САЩ, Мексико и Канада. В отговор властите в Брюксел и Мексико сити обявиха, че готвят ответни мерки срещу Вашингтон.

Мексиканското песо достигна най-ниската си стойност спрямо долара от началото на март заради решението на Вашингтон.

„Ако бяхте видели тези заглавия преди два или три месеца, пазарът щеше да се представи много по-зле“, посочва Джон Цалер, главен инвестиционен директор към MAI Capital Management. Според него това се дължи на факта, че за пазара това е част от тактиката в преговорите на САЩ.

Днешната борсова сесия отбеляза и последния ден на май. За месеца Dow и S&P 500 регистрират ръст от съответно 1,1% и 2,2%. Увеличението при Nasdaq е още по-голямо – 5,3%.

При корпоративните новини акциите на General Motors поскъпнаха с 12,9%, след като стана ясно, че SoftBank Vision Fund ще инвестира 2,25 млрд. долара в разработването на самоуправляваеми автомобили на компанията.

Междувременно цените на петрола изпращат смесени сигнали. Американският суров петрол WTI поевтиня с 1,92% до 66,90 долара за барел. Фючърсите на международния бенчмарк Брент пък поскъпнаха с 0,12% до 77,59 долара за барел.

Златото също понижи стойността си с 0,28% до 1302,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:04 | 27.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още