fallback

Американски конгресмени лобират за Нобелова награда за Доналд Тръмп

Според републиканците никой друг не заслужава признание, освен американския президент, заради заслугите му да бъде сложен краят на Корейската война

09:42 | 03.05.18 г. 3

Група американски конгресмени от Републиканската партия лобират за Нобелова награда за мир за президента Доналд Тръмп, съобщава Time. Според тях американският президент е имал решаваща роля за намаляване на ядреното напрежение в отношенията със Северна Корея.

18 конгресмени са изпратили писмо до комитета, връчващ наградите, с молба да бъде отбелязана ролята на Тръмп за слагането на края на войната на Корейския полуостров. В него е посочено още, че никой друг, освен американския президент, не заслужава признание заради "неговата неуморна работа да установи мир в нашия свят".

Изданието отбелязва, че Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен -Ун работят активно около детайлите на историческа среща между двамата лидери, която вероятно ще се проведе в края на май или в началото на юни. Преди дни се проведе и среща между лидерите на Северна и Южна Корея, което също дава надежда за трайно установяване на мир в региона.

Британският The Guardian пояснява, че няма строги правила за номинация на нобеловите лауреати. Обикновено кандидатурите се издигат от национални органи, университетски преподаватели или бивши носители на наградата, но няма ограничения и за други номинации. Кой ще бъде носител на Нобеловата награда за мир ще стане ясно през декември 2018 година.

Ако Тръмп получи наградата, той ще бъде петият американски президент, удостоен с тази чест, допълва CNN. Преди него награда за мир са получавали Теодор Рузвелт, Удроу Уилсън, Дмжими Картър и Барак Обама.

На този етап от Белия дом не коментират информацията за номинацията на Доналд Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още