fallback

Нови придобивания и положителни финансови отчети подкрепят Wall Street*

Доларът поскъпва, а основните бенчмаркове на петрола тръгнаха в различни посоки

17:30 | 30.04.18 г.

Американските пазари стартират седмицата на зелено след серия новини за нови сделки и силни финансови отчети за тримесечието, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average се повишава с над 150 пункта, а McDonald's се представя най-добре в рамките на показателя.

Основният индекс S&P 500 бележи ръст от почти 0,5%. В рамките му компаниите за потребителски стоки водят пред останалите девет секторa.

Технологичният индекс Nasdaq composite също напредва с близо 0,7%.

Логистичната компания Prologis обяви, че придобива DCT Industrial Trust за 8,4 млрд. долара. В същото време бизнесът за туристически пакети на Marriott Vacations купува конкурента си ILG за сумата от 4,7 млрд. долара.

Още в неделя T-Mobile обяви, че купува Spring за 26 млрд. долара, а Marathon Petroleum съобщи днес, че придобива петролната рафинерия Andeavor за малко по-ниска сума – 23 мрлд. Долара.

„Това наистина е страничен резултат от същия източник на засилени настроения - подкрепата на правителството“, коментира Марис Ог, президент на Tower Bridge Advisors. “Не бихте имали сливането на T-Mobile-Spring по време на администрацията на Обама“, посочва още той.

На фона на сезона на отчетите компонентът на Dow акциите на McDonald's поскъпнаха с 4,1%, след като компанията обяви по-добри от очакванията печалба и приходи. Производителят на Botox Allergan също задмина прогнозите за печалба за предишното тримесечие.

Сезонът на отчетите в САЩ продължава да се представя силно. От компаниите в S&P 500, които са представители отчетите си до момента, 79,3% са надвишили очакванията, сочи FactSet.

На пазара на облигации доходността по американските държавни ценни книжа остава почти без промяна, след като ключова метрика за инфлацията се оказа в съответствие с очакванията.

Доходността по 10-годишните държавни облигации леко се понижи до 2,953%, а по 30-годишните – до 3,118%.

На валутните пазари доларът леко поскъпна. Индексът, който измерва стойността му спрямо шест конкурентни валути, се увеличи с 0,31% до 91,60 пункта.

Спрямо йената доларът също се търгува с повишение до 109,31 йени. Еврото поевтинява спрямо зелената валута до 1,2084 долара.

На пазара на суровини основните петролни бенчмаркове тръгнаха в различни посоки. Фючърсите върху американския суров петрол WTI се понижават с 4 цента, или 0,06%, до 68,06 долара за барел, а върху сорта Брент се увеличават с 0,17 цента, или 0,23%, до 73,96 долара за барел.

Златото обаче поевтинява с 0,62% до 1315,20 долара за тройунция.

* Информацията е актулна към 17:07 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:46 | 03.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още