fallback

Тръмп: Велико бъдеще очаква САЩ и Китай

Президентът също така изрази оптимизъм за решаването на изострящия се търговски спор между двете най-големи икономики в света

17:28 | 08.04.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският президент Доналд Тръмп изрази увереност, че Китай ще премахне търговските си бариери и ще бъде постигнато споразумение между двете страни, за да се избегне търговска война помежду им, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

„Китай ще премахне търговските си бариери, понеже това е правилното решение. Налозите ще станат реципрочни и ще бъде постигнато споразумение за интелектуалната собственост. Велико бъдеще за двете страни!“, написа в Twitter американският президент.

Съобщението му обаче не обяснява защо той е оптимистично настроен за решаването на изострящия се търговски конфликт между двете най-големи икономики в света, отбелязва Асошиейтед прес.

Тръмп също така посочва в съобщението, че той и президентът на Китай Си Цзинпин винаги ще бъдат приятели "без значение какво се случва със спора ни в търговията."

 

President Xi and I will always be friends, no matter what happens with our dispute on trade. China will take down its Trade Barriers because it is the right thing to do. Taxes will become Reciprocal & a deal will be made on Intellectual Property. Great future for both countries!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 8 април 2018 г.

Тръмп подписа на 22 март меморандум, който предвижда прилагането на мерки срещу нечестната, според Вашингтон, търговска политика на Пекин. Той поръча на постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтизър в срок от 15 дни да разгледа възможността за въвеждането на мита за определени категории продукти от Китай, както и да изготви списък с тези стоки. Президентът поръча на финансовия министър Стивън Манучин в срок от 60 дни да даде предложения за ограничения на инвестициите на Китай в американски компании.

 

Меморандумът бе подготвен, след като Лайтхайзър уведоми Тръмп за резултатите от разследване за предполагаеми нарушения на Китай относно правата върху интелектуална собственост на американски компании. Пекин отхвърля обвиненията.

От 2 април Китай въведе мита в размер на 25% за 128 стоки, внасяни от САЩ, включително плодове и свинско. Така Пекин отговори на наложените от САЩ допълнителни ограничения върху вноса на стомана и алуминий. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:00 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още