fallback

Wall Street започва и новата седмица на червена територия*

Доходността на американските държавни облигации достигна 4-годишен връх

17:56 | 05.02.18 г.

След силните спадове в края на миналата седмица Wall Street отвори с понижения и в понеделник заради повишаващата се доходност на американските държавни облигации и сигналите за ускоряване на инфлацията, които подсказват, че Федералният резерв ще вдигне лихвените проценти по-бързо от очакваното, обобщава Ройтерс.

Индексът на сините чипове Dow Jones губи 0,76% от стойността си до 25 326,93 пункта. Широкият показател S&P 500 се понижава с 0,79% до 2740,44 пункта. Технологичният Nasdaq се придвижи в посока надолу с 0,36% до 7215,12 пункта, но малко преди 18 часа българско време успя да смени посоката си и да се повиши с 0,31%. 

Доходността по десетгодишните американски държавни облигации достигна 2,885%, покачвайки се със 7 базисни пункта спрямо петък. Това я изпраща директно на четиригодишен връх. Повишаването на доходността по облигациите означава по-високи разходи по заемите за компаниите, както и алтернативна инвестиционна възможност за трейдърите.

В последния работен ден на миналата седмица щатските индекси записаха най-големите си седмични загуби за последните две години. Dow Jones пък отчете най-голямото си дневно понижение от декември 2008 г. по времето на финансовата криза.

Последните актуални данни за пазара на труда в САЩ показаха, че заплатите нарастват с най-бързи темпове от повече от осем години насам, което подхранва опасенията, че инфлацията и съответно лихвените проценти ще се покачат по-бързо от очакванията.

В момента трейдърите се подготвят за три увеличения на лихвените проценти през 2018 г., но ако икономиката и корпоративните печалби продължават да се подобряват, шансовете за четвърто увеличение ще стават все по-вероятни.

„Въпреки че не мислим, че петъчните разпродажби са началото на тежка корекция, натискът върху акциите ще продължи с висока волатилост, повишивайки безпокойствието на пазара“, коментира Питър Кардило, старши икономист във First Standard Financial.

Акциите на Wells Fargo поевтиняха с 8,2%, след като Фед й наложи нови регулаторни ограничения. Книжата и на другите финансови институции Bank of America, JPMorgan и Citigroup регистрираха спад с по около един процент.

Qualcomm отчете понижение в цената на акциите си с 1,6%, след като Broadcom повиши офертата си за закупуване на производителя на чипове.

Книжата на фармацевтичната компания Bristol-Myers Squibb поскъпнаха с 3%, след като компанията заяви, че е на финалната фаза на проучване на лекарство за рак на белите дробове.

*Информацията е актуална към 17:06 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:47 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още