fallback

S&P 500 и Dow изпратиха най-добрия месец от март 2016 г.

Доходността по 30-годишните облигации се повиши до 3% за първи път от май

23:47 | 01.02.18 г.

Американските индекси приключиха предимно с понижения в четвъртък, докато инвеститорите се притесняваха от повишаването на лихвените проценти, съобщи CNBC.

S&P 500 спадна с 0,1%, след като се повиши с 0,4%. Nasdaq се понижи с 0,4%. По-рано техническият индекс се търгуваше с 0,4% ръст, след като акциите на Facebook достигнаха връх. Социалната мрежа публикува по-добри от очакваните печалба и приходи. Dow Jones затвори с повишение от 37,32 пункта.

В сряда Фед запази лихвите без промяна, но очаква инфлацията да се ускори по-бързо тази година.

„Джанет Йелън даде знак на последното си заседание като председател на Фед, че развитието на икономиката гарантира повече увеличения на лихвите“, коментира Наим Аслам, главен пазарен анализатор в Think Markets. Според него планът за данъчни стимули на администрацията на Тръмп е укрепил инфлацията и това ще позволи на Федералния резерв да повиши лихвените проценти до по-нормални нива.

Капиталовите пазари в момента се разкъсват между бурния икономически растеж, големите печалби на компаниите и възможността Фед и Европейската централна банка да затегнат паричната политика по-рано от очакваното, което пък увеличава доходността на облигациите, отбелязва Ройтерс.

Повишаването на доходността на 10-годишните държавни облигации до близо четиригодишен връх след изявлението на Фед се отрази негативно на пазара на акции въпреки силните отчети.

Доходността на 10-годишните облигации нарасна до 2,79%, а доходността по 30-годишните облигации се повиши до 3% за първи път от май.

Четвъртък беше първият ден от новия месец. Януари остава в историята като най-добрия месец за S&P 500 и Dow от март 2016 г., докато Nasdaq отбеляза най-голямото си едномесечно увеличение от октомври 2015 г. S & P 500 също записа най-добрият януари от януари 1997 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:24 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още