fallback

Dow Jones загуби 250 пункта в началото на търговията на Wall Street*

Щатските индекси започват сесията със спадове за втори пореден ден

17:46 | 30.01.18 г.

Снимка: Архив Ройтерс

За втори пореден ден щатските индекси се оцветяват в червено в началото на сесията на фона на поевтиняването на акциите на здравните компании.

Индексът на сините чипове Dow Jones се понижава с 236 пункта, или 0,8%, до 26 203 пункта. Широкият измерител S&P 500 губи 1,19% от стойността си и намалява до 2821 пункта, а технологичният Nasdaq се понижава с 1,10% до 7388 пункта, съобщава CNBC.

Вчера Dow Jones загуби 177 пункта на фона на повишаването на доходността по 10-годишните американски държавни облигации, което засили опасенията, че по-високата доходност може да потопи бичия пазар. Вчера Dow и S&P 500 отбелязаха най-големия си спад от началото на годината.

Доходността по дългосрочните американски държавни облигации продължава да се повишава и днес и тази по 10-годишните държавни облигации се търгуват близо до нива, които не са виждани от 2014 г. насам. Това се случва на фона на опасенията от по-висока инфлация, която може да накара централните банки да затегнат валутната си политика по-бързо от очакванията на пазара.

Миналата седмица Бари Банистър от Stifel прогнозира, че решението на Федералния резерв ще доведе до корекция на пазарите за това тримесечие, което ще накара други централни банки да затегнат валутната си политика. Днес Фед започна двудневната си среща за валутната политика, но очакванията за повишаване на лихвения процент не са особено големи.

Робърт Павлик, главен инвестиционен стратег в SlateStone Wealth, не смята, че това е началото на голяма промяна. „Мисля, че хората търсят извинение да продават. Това е първата вълна от продажби, която виждаме от известно време“, казва Павлик и допълва, че натискът за продаване може да се окаже възможност за купуване за инвеститорите, които имат свободни средства.

Акциите на UnitedHealth са най-зле представящите се сред компаниите, включени в Dow. Те поевтиняват с 3,8%, след като Amazon, J.P. Morgan Chase и Berkshire Hathaway обявиха планове за партньорство с оглед намаляване на разходите за здравни грижи.

Акциите на Express Scripts пък са най-зле представящите се сред компаниите от S&P 500 със спад в стойността си от 8,7%.

При затварянето на сесията в понеделник здравеопазването беше напът да запише най-доброто си месечно представяне от октомври 1999 г., когато постигна растеж от 10,98%. Във вторник секторът регистрира спад от 1,7%.

Очаква се тази вечер президентът Доналд Тръмп да направи своето изказване „За състоянието на съюза“. Това ще стане, след като в понеделник администрацията обеща, че няма да налага незабавно нови санкции на Русия въз основа на нов закон, който цели да накаже предполагаемата намеса на Москва в изборите в САЩ през 2016 г. Администрацията съобщи, че мярката вече оказва въздействие върху компании в Русия.

*Информацията е актуална към 17:20 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:36 | 25.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още