fallback

Графика на деня: Най-скъпите компании в САЩ през последните 100 години

Само една от 10-те най-големите по активи компании в САЩ от 1917 г. продължава да бъде от водещо значение и днес

21:00 | 15.11.17 г. 1

Колко може да се измени светът на бизнеса за едно столетие? Твърде много, коментира VisualCapitalist.

Изданието използва визуализация на HowMuch.net, базирана на данни на Forbes, за да покаже как списъкът с 10-те най-скъпи компании в САЩ се е развил през последните 100 години.

1917 г. - Индустриалната епоха

През 1911 г. както Standard Oil на Джон Рокфелер, така и U.S. Steel на Джей Пи Морган, която е сформирана от стоманената компания на Андрю Карнеги и други, се изправят пред антитръстови разследвания.

Standard Oil, която контролира над 90% от целия петрол в САЩ до 1900 г., се разделя на 34 независими компании след решение на Върховния съд. U.S. Steel обаче, която държи 67% от стоманата в страната, в онзи момент успява да избегне антитръстови промени.

В графиката, която показва данни за 1917 г., може да се види, че U.S. Steel – смятана за първата компания за 1 млрд. долара в света – се превръща в лидер в САЩ въз основа на стойността на активите си. В същото време Standard Oil of N.J. (подразделение след разцепването на Standard Oil) все пак успява да финишира на трето място в списъка.

1967 г. - Епохата на машините

Превъртайки 50 години напред, петролът продължава да е водещ.

Standard Oil of N.J., която в крайна сметка се преименува на Exxon Corp през 1972 г., е петата по големина компания в страната. Texaco и Gulf Oil, които по-късно се вливат в Chevron (друго разклонение на Standard Oil) също се намира в топ 10 на компаниите по пазарна оценка.

Освен от енергийния сектор обаче списъкът през 1967 г. явно се доминира от компании, които правят някакъв вид машини. IBM създава първите и най-модерни компютри, GM е най-големият производител на автомобили в САЩ, а Kodak и Polaroid произвеждат фотоапарати. Конгломератът General Electric прави всичко от компютри и двигатели за самолети по онова време.

2017 г. - Епохата на интернет платформите

Днес, още 50 години по-късно, платформи като Facebook, Amazon, Google, Microsoft и Apple са превзели лидерските позиции и заемат първите пет места в топ 10 на най-големите компании в САЩ.

В същото време много от лидерите през 1967 г. са в упадък. Polaroid и Kodak изпаднаха в несъстоятелност, а Sears Canada обяви същото само преди няколко месеца. А от големите имена през 1917 г. само AT&T продължава да бъде от значение, макар вече да не е в топ 10.

Което пък предизвиква въпроса какво предстои през следващите 50 години – и колко имена от списъка днес ще присъстват и в този през 1967 г.

Други графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още