fallback

Dow и Nasdaq отново приключиха на рекордни нива

Банковият сектор в САЩ завърши на червено четвърта поредна сесия

23:21 | 08.11.17 г.

Банковият сектор на Wall Street записа сериозен спад в сряда на фона на нарастващите опасения, че последните изборни загуби на републиканците може да спрат стремежа на партията към реформа на данъчния кодекс, съобщава CNBC.

Борсово търгуваният фонд KBE се понижи с 0,7% и отбеляза четвърта поредна сесия на спад. Bank of America бе една от най-лошо представилите се компании в ETF-а, след като акциите ѝ поевтиняха с 1,5%.

Банките се представиха зле, тъй като републиканците изгубиха ключови избори в Ню Джърси и Вирджиния във вторник. Тези загуби увеличиха несигурността около плановете на републиканците да наложат данъчната си реформа.

През последната година като цяло банките се представяха най-добре в S&P 500. Индексът KBE е с 26% нагоре спрямо ноември 2016 г., докато ръстът на основния индекс е 21% през същия период.

Банките се оказаха под натиск и заради изравняващата се крива на доходността. Спредът между доходността на двегодишните и 10-годишните държавни ценни книжа е около 70 базисни пункта, което е най-ниското ниво от десетилетие. Изравняващата се крива понякога предшества обърната крива, която е предупреждение за рецесия.

Доходността по 2-годишните държавни облигации бе на ниво от 2,324 процента, а по десетгодишните ДЦК – 2,782 процента.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average се повиши с 6 пункта, като Wal-Mart и Merck се представиха най-добре в индекса, поскъпвайки съответно с 1,5% и 1,8%.

Основният индекс S&P 500 също приключи с ръст от 0,1%, а най-добре представящите се компании бяха тези за потребителски стоки.

Технологичният бенчмарк Nasdaq composite се увеличи с 0,3% и заедно с Dow приключиха на рекордни нива.

Wall Street обърна поглед назад и към изборите за президент на САЩ преди точно една година, спечелени от Доналд Тръмп. От победата му насам основните индекси са се повишили с над 20% заради надеждите за данъчна реформа, които засилиха настроенията на инвеститорите.

Някои от най-добре представилите се сектори от 8 ноември 2016 г. включват космическите и военните технологии, които отбелязват увеличение от около 40% през периода.

На валутните пазари доларът поевтиня до над едноседмично дъно спрямо йената, притиснат от опасенията за възможно отлагане на данъчната реформа.

Зелената валута се понижи с 0,14% до 113,84 йени, след като по-рано през сесията стигна нива от дори 113,4 йени. Индексът на долара, който следи стойността му спрямо шест други валути, също спадна с 0,05% до 94,86 пункта.

На пазара на суровините цените на петрола отново се понижиха, след като за кратко се вдигнаха заради държавни данни, които показаха, че запасите от бензин и дестилати в САЩ са се свили повече от очакваното. Това компенсира изненадващия ръст на резервите от суров петрол.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижиха с 25 цента до 63,44 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 39 цента, или 0,68%, до 56,81 долара за барел.

Фючърсите върху златото за доставките през декември обаче се повишиха със 7,90 долара, или 0,6%, до 1283,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:46 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още