fallback

Предложението на Broadcom окрили индексите на Wall Street

Американските борсови индекси достигнаха нови рекорди след новината за офертата на производителя на чипове за придобиването на Qualcomm

23:38 | 06.11.17 г.

Американските борсови индекси достигнаха нови рекорди в понеделник, след като настроенията на Wall Street бяха подкрепени от новини за корпоративни сделки, предаде CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average се повиши с 9,23 пункта до 23 548,42 пункта, което е исторически връх. Технологичният индекс Nasdaq composite също затвори на рекордно високо равнище, след като се покачи с 0,3% до 6 786,44 пункта. По-широкият индекс S&P 500 също отбеляза рекорд, нараствайки с 0,13% до 2 591,13 пункта.

Пазарите бяха развълнувани от новината, че производителят на чипове Broadcom е отправил предложение за придобиването на конкурента Qualcomm на стойност 103 млрд. долара. Ако сделката бъде реализирана, тя ще бъде най-голямата в историята на технологичния сектор. Неофициални съобщения за предстоящото предложение се появиха още в петък.

Цената на акциите на Advanced Micro Devices също скочи след новината, както и тези на Disney и 21st Century Fox.

Книжата на Qualcomm поскъпнаха с 1%, а тези на Broadcom - с 1,4%. Покачването на цената на акциите на Qualcomm подкрепи борсово търгувания фонд VanEck Vectors Semi ETF, който отбеляза рекорд в рамките на сесията.

"В краткосрочен план това е положителна новина. Поглъщане от страна на Broadcom би намалило броя акции на пазара", коментира Брус Битълс, главен инвестиционен стратег в Baird. "Освен това подобно предложение означава, че в Broadcom се чувстват доста уверени за бъдещето си."

Предложението идва, след като американският президент Доналд Тръмп заяви миналата седмица, че Broadcom ще премести централата си от Сингапур в САЩ. Очакванията са обаче Qualcomm да отхвърли офертата.

„Не съм сигурен дали ще я получат за 70 долара за акция, но е ясно от прессъобщението, че Broadcom наистина иска да купи тази компания“, казва Ромит Шах, управляващ директор на Nomura Instinet. “Техният главен финансов директор обикновено получава, каквото иска, и смятаме, че в крайна сметка ще сключат сделка”, допълва той.

Акциите на Advanced Micro Devices поскъпнаха със 7,3% след новината, че компанията ще обедини усилия с Intel, за да се конкурира с Nvidia на пазара на чипове за лаптопи за геймъри. Цената на книжата на Intel се покачи с 1,4%, а тази на Nvidia нарасна с 0,4%.

Друга новина за корпоративна сделка - че 21st Century Fox води преговори за продажбата на голяма част от компанията на Disney, изпрати акциите на Fox нагоре с 9,93%, а тези на Disney с 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:36 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още