fallback

Перспективата за данъчна реформа изстреля Dow до рекордно ниво

Все още обаче твърде много републиканци от Сената не подкрепят този план

23:44 | 02.11.17 г.

Американските индекси приключиха сесията предимно с повишения в четвъртък след бурна сесия, по време на която инвеститорите анализираха подробностите на плана за данъчна реформа, предложен от републиканците, съобщи CNBC.

Новите предложения ще увеличат държавния дълг с 1,5 трлн. долара през идното десетилетие, посочва AP. Семействата със средни доходи ще плащат по-малко благодарение на удвояване на стандартната отстъпка и увеличаване на данъчните кредити за деца.

Предвижда се понижаване на корпоративния данък от 35 до 20 процента.

Планира се ставка от 10 процента върху печалбите на чуждестранни подразделения на американски корпорации в опит да бъде предотвратено прехвърлянето на американски компании в чужбина.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 81,25 пункта до 23 516,26 пункта, след като за кратко се понижи с 84 пункта. Индексът достигна рекордно високо ниво в рамките на деня. Акциите на Boeing бяха най-добре представилите се от състава на борсовия индекс.

Широкия измерител S&P 500 също затвори с ръст до 2 579,85 пункта, превъзмогвайки първоначалния спад, след като финансовият сектор се повиши с 0,9%. Въпреки това ръстът на индекса беше минимален. Акциите на Allstate бяха сред най-добре представилите се от сектора на финансите, като поскъпнаха с 3,8%.

Технологичният бенчмарк Nasdaq се понижи с 0,02%

Източник: CNBC

„Това, което пазарът празнува, е, че процесът се движи напред, но той е изправен и пред много препятствия“, коментира Арт Хоган, главен пазарен стратег на Wunderlich Securities. „Но мисля, че пазарът бавно достига до разбирането, че това е бизнесът на 2018 г.“, добави той.

Президентът Доналд Тръмп нарече във вторник плана за данъчна реформа „най-голямото данъчно събитие в историята на нашата страна“.

„Все още има напрежение по отношение на това как могат да се компенсират агресивните съкращения на корпоративните и личните ставки. Трябва да бъде постигнат баланс", коментира Стив Блиц, главен икономист в TS Lombard.

Нарастващите перспективи на данъчната реформа напоследък помогнаха американските акции да достигнат рекордни нива.

Фил Бланкато, главен изпълнителен директор на Ladenburg Thalmann Asset Management, заяви, че „пазарът все още не вярва, че данъчната реформа ще се осъществи тази година“. По думите му има твърде много републиканци от Сената, които не подкрепят този план.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:26 | 05.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още