fallback

Как Тръмп вреди на дребния бизнес в Палм Бийч

Когато американският президент посещава своя изнесен офис в Mar-a-Lago, страдат местните предприемачи

22:00 | 24.08.17 г. 2
Автор - снимка
Създател

Едно посещение на Доналд Тръмп струва на Мариан Смит 6 000 долара на ден. Жената от Южна Флорида притежава училище за пилоти в близост до летище Palm Beach County Park, което се намира на около 15 километра южно от имението на Тръмп в Mar-a-Lago. Откакто Тръмп е президент, той е прекарал общо 25 дни в клуба си в Палм Бийч – само за първите три месеца от мандата си. Мариан Смит брои всеки един от тези дни, пише в свой репортаж германският Die Welt.

На летището иначе е тихо. Сезонът в Южна Флорида започва едва през зимата, когато американците избягат от студа на север, за да летят в безоблачното небе на едно от най-посещаваните тренировъчни летища в САЩ. Също и президентът Доналд Тръмп с удоволствие посещава по това време на годината онова, което нарича "Зимния Бял дом". За около 28 предприемачи около летището и техните 250 служители това означава главно загуби.

Защото когато Тръмп посещава Mar-a-Lago протоколът за сигурност забранява полети в радиус от 16 километра. Тогава двигателите на 15-те самолета на училището за пилоти  Palm Beach Flight Training на Мариан Смит заглъхват. В продължение на 19 години Смит се занимава с бизнеса, като много други около летището, като оператори на полети с хеликоптер или притежателя на малки самолети за рекламни банери Sky Words Advertising, особено през уикенда. „През зимата повечето хора идват тук, за да се научат да летят", казва Мариан Смит. 

Сега, през лятото, за мнозина е твърде горещо за полети. И Доналд Тръмп предпочита при тази жега да ходи в Ню Джърси, където да играе голф, а пилотите на училището за полети седят в климатизирания си офис в края на летището. Инструкторът Родни току-що е дал последния си полетен час и се навежда над бюрото на колегата му Мат, който сега приема телефоните обаждания. И двамата не са гласували на изборите миналата година. И двамата - по различни причини. И двамата не искат имената им да са обвързвани с техните политически нагласи.

„Харесва ми Тръмп, когато не е тук", казва Мат. Младият човек зад бюрото е служил на своята страна. Бил е в Ирак и Афганистан и пояснява: „Тръмп е прав в имиграционната си политика за мюсюлманите и забраната за влизането им", а също и с много други неща.

Мат вярва, че Тръмп не знае какво прави с посещенията си в региона. „Ако имаше представа колко ще загубим, няма да го направи. Хеговите охранители го принуждават да прави това!" Бившият войник вярва в новия президент. Ако Мат не беше в чужбина, е щял да гласува за него. Обама просто летеше насам, а Тръмп работи тук, казва той.

Онова, което Тръмп всъщност прави в имота си, когато е там, знаят най-много някои от 500-те души, които имат достъп до него там. Докато някои от тях вечерят в клуба, президентът неотдавна прие японския премиер Шиндзо Абе на работна вечеря. През следващата седмица държавният глава на Китай Си Дзинпин беше гост.

Тръмп, разбира се, не е първият президент, който си почива. И Барак Обама имаше ваканции на Хаваите, а изискванията за сигурност бяха същите, каквито са за сегашния президент. Но Тръмп е президентът, който преди началото на мандата си критикуваше остро пътните разходи на предшественика си за сметка на данъкоплатците, а в първите месеци на президентството си оставаше извън Белия дом доста по-често от предшествениците си за същия период. Пътните разходи за лични цели вероятно ще надвишават значително тези на предшественика му.

Когато Тръмп пристига, луксозният курорт Mar-a-Lago трябва да бъде охраняват от въздуха и от водата, а построените заради визитите постове на улиците затрудняват пътуването за местните жители. Полицията и пожарната работят извънредно. Прогнозите за това, колко струва едно посещение на Тръмп, варират между 1 млн. и 3,6 млн. долара. Материал на Washington Post разкри, че цената на бреговата охрана за 25-те дни, които Тръмп е прекарал в курорта, възлиза на 5,9 милиона долара.

Точната сума на разходите не може да бъде изчислена, тъй като Белият дом не публикува данните. Това обаче не се дължи на самия Тръмп, и по времето на Обама не бяха публикувани точни данни. Center for American Progress, една неправителствена организация, се опитва да направи изчисления. На сайта IsTrumpAtMarALago.org тя изчислява колко струват излетите на президента на американските данъкоплатци. Данните се основават на сравнимите полети на Обама, но въпреки това не може да се говори за точно сравнение, защото не са идентични по продължителност.

При вида на тези цифри очите на Родни се изцъклят зад слънчевите му очила. „Не разбирам защо не върне малко от парите, ако иска да работи за „обикновените хора"! Инструкторът се смее. Той, разбира се, не вярва, че това ще се случи. „Както и на правителството не му пука, че не мога да плащам здравната си застраховка с приходите ми от 25 000 долара годишно". Родни не иска колегата му Мат да разбере какво мисли той за американския президент. „Не можете да ме цитирате публично", казва той, докато по-късно влиза в колата си пред офиса. „И заради клиентите недейте!:“.

Mar-a-Lago разделя населението на Палм Бийч на две части - не само заради пътните блокади. Докато някои от малките компании се оплакват от строгите правила за сигурност, които причиняват откази на въздушния трафик и транспортен хаос в града, т. Нар. Business Development Board на Палм Бийч се радва от рекламната кампания  за местния бизнес. „Нищо по-добро не би могла да си пожелае местната икономика“, казва шефката на борда Кели Малърид. Докато противниците на Тръмп са раздразнени от разходите за данъкоплатците, поддръжниците му не искат да оспорват ваканцията на президента си, която според тях не струва повече от пътуванията на Обама до Хавай. Но почти никой не иска да говори открито за това. За предприемачите на летището за политика се говори "off the record" (неофициално, б.ред.).

Така например Stellar Aviation, компанията, която е оператор на летището, отказва коментар по темата. Пред New York Times директорът на фирмата Джонатан Милър заяви през февруари, че губи по 30 000 долара на ден при всяко посещение на Тръмп в Mar-a-Lago.  При седемте визити на президента по време на зимния сезон пропуснатите ползи са за 210 000 долара. През февруари той казва пред медията, че реакцията на Тръмп на протеста на местния бизнес „е добър тест за това какво казва президентът и какво всъщност прави“.

Същевременно самият клуб на президента изглежда печели от президентството му. Откакто пое властта, Mar-a-Lago увеличи таксата за прием в клуба на 200 000 долара – двойно по-висока сума от досегашната. Спокойно клубът може да се лиши от част от тези пари, смята демократът Дейв Кернер, който е депутат от региона. Той настоява за специален данък, който неговият регион може да изисква заради разходите за сигурност на президента. Засега обаче това искане остава глас в пустиня. 

А предприемачите в Палм Бийч са доста отчаяни. „Тази година ще е по-зле“, опасява се Мариан Смит. „Чакаме Тръмп за Деня на благодарността, Коледа и Нова година. И един празник няма да ни остави“...  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:18 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още