fallback

Борсовият индекс в САЩ Dow Jones се понижава с над 130 пункта*

Вербалният конфликт между Северна Корея и САЩ продължава да тежи на пазарите

17:42 | 10.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на американските фондови борси се търгуват със спадове в четвъртък на фона на засилващото се напрежение между САЩ и Северна Корея, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с над 130 пункта, като Goldman Sachs натежава най-много.

Широкият измерител S&P 500 се понижава с 0,8 на сто, като най-незадоволително се представят информационните технологии и финансовите компании.

Технологичният индекс Nasdaq изтрива 1,1% , като акциите на Apple, Alphabet, Amazon и Netflix поевтиняват.

Индексът CBOE Volatility Index (VIX), който се смята за най-добрия показател за страха на пазара, се повиши с 24% до 13,79 пункта.

Търсенето на активи убежища остава повишено. Фючърсите върху златото поскъпнаха с близо 2% от началото на седмицата, а швейцарският франк поскъпна с 0,7% спрямо американския долар.

„Към финала на сезона на отчетите сме и цените на фондовите пазари стават малко проблематични, когато се появи нещо като Северна Корея“, коментира Марис Ог, президент на Tower Bridge Advisors.

Акциите на глобалните фондови пазари действително поевтиняха, но не се наблюдава голямо понижение, откакто започна словесният сблъсък между Вашингтон и Пхенян.

„Нашето схващане е, че битката ще остане вербална в обозримото бъдеще и че Гуам ще отпадне от водещите новини точно толкова бързо, колкото и се появи“, коментира Майкъл Шаул, председател и главен изпълнителен директор на Marketfield Asset Management.

В сферата на макроикономиката молбите за помощи при безработица се повишават леко миналата седмица, но остават на нива, характерни за стабилен трудов пазар.

Изненада дойде от страна на производствените цени, които се понижават на месечна база през юли.

Златото поскъпва с над 1% до 1 292,38 долара за тройунция.

Американският лек суров петрол WTI остава без съществено изменение на ниво 49,55 долара за барел. Европейският бенчмарк Брент поскъпва с 0,36% до 52,89 долара за барел.

Едно евро се обменя за 1,1728 долара, а курсът на йената е 109,41 йени за долар.

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации се понижава до 2,217%, а тази по 2-годишните книжа записва спад от 0,33% до 1,331%.

*Данните са актуални към 17:30 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:50 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още