fallback

Изказване на Тръмп срещу Северна Корея прекъсна 10-дневната победна серия на Dow

Въпреки постигнатите рекорди по време на сесията всички индекси приключиха на червено

23:24 | 08.08.17 г.

Акциите на американските борси приключиха на червено във вторник, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Северна Корея, че заплахите от нейна страна ще бъдат „посрещнати с огън и ярост“, съобщава CNBC.

Тръмп отправи предупреждението си само часове след разкритията, че Пхенян успешно е създал малко ядрено оръжие, което да се помества в ракети.

„Геополитическите напрежения могат да бъдат катализаторът за посоката на пазара през следващите няколко седмици в зависимост от това как се развият“, коментира Робърт Павлик, главен инвестиционен стратег в Boston Private. “Ако тези приказки продължат да ескалират, пазарът ще се изнерви“.

Мисля, че умерената реакция на пазара е свързана с това, че Тръмп невинаги следва собствените си твърди коментари“, допълва той.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average за кратко спадна с над 60 пункта, преди да затвори с около 35 пункта надолу, като М3 повлия най-положително. Индексът сложи край на 10-дневна серия на ръстове и 9-дневна серия на рекордни нива на затваряне.

Основният индекс S&P 500 приключи с понижение от 0,24%, като секторът на суровините поведе губещите. Бенчмаркът, подобно на Dow, достигна нови рекордни нива по време на сесията. S&P премина предишния си рекорд от 2484,04 пункта, подкрепен от финансовия и технологичния сектор.

Технологичният Nasdaq Composite завърши със спад от 0,21%.

По-рано в сесията финансовите компании отчетоха увеличения, което според Джереми Клайн, главен пазарен стратег във FBN Securities, се дължи на ръста в доходността по облигациите.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа достигна 2,28%, след като нов доклад показа рекорден брой новооткрити работни позиции през юни. По-късно доходността спадна до 2,273%, а върху двегодишните държавни облигации достигна 1,359%.

Michael Kors и Ralph Lauren отбелязаха по-добри от очакванията печалби преди старта на борсата, което изстреля цените на акциите им съответно с 21,5% и 13,3% нагоре. Акциите на компаниите от сектора за търговия на дребно понасят удари тази година, като индексът SPDR S&P Retail ETF спадна с 6,2% през периода.

Това определено е добър старт за търговците на дребно“ през този сезон на отчетите, коментира Ник Райх, главен изпълнителен директор на The Earnings Scoit. “Очакванията бяха много ниски към търговците на дребно, навлизайки в сезона“.

На валутните пазари доларът се отърси от по-ранната си слабост, повишавайки се до най-високите си нива от повече от седмица. Индексът на долара, който следи стойността му спрямо кошница от валути, се вдигна с 0,24% до 93,65 пункта, оставайки почти без промяна след изказването на Тръмп.

Еврото се понижи с 0,41% до 1,1745 долара, което е близо до нивата от миналата седмица – най-високите от 2 години и половина.

На пазара на суровини цените на петрола се понижиха след насечена търговия, след като нарастващото производство и износ от големите производители засенчиха новините за по-слаби доставки на суров петрол от Саудитска Арабия.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI се понижиха с 22 цента до 49,17 долара за барел, а върху петрола сорт Брент – с 27 цента до 52,10 долара за барел.

Златото обаче поевтиня след положителното представяне на долара. Фючърсите върху ценния метал приключиха на ниво от 1284,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:37 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още