fallback

Wall Street започва сесията с повишения в резултат на коментарите на Йелън*

Индексът на сините чипове Dow скочи със 166 пункта, удряйки нов рекорд

17:38 | 12.07.17 г.

Акциите на американските борси поскъпват в сряда в резултат на коментарите на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън, подготвени за Конгреса, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average скочи със 166 пункта, удряйки нов рекорд за търговията в рамките на деня. Бенчмаркът леко се понижава в момента, като акциите на 3М допринасят най-много за ръста на индекса.

Основният индекс S&P 500 се повишава с 0,7%, като компаниите за недвижими имоти и енергийните дружества водят печелившите.

Технологичният бенчмарк Nasdaq composite се представя изключително добре, нараствайки с почти 1,0%, след като акциите на PayPal удариха рекордно високо ниво.

Гуверньорът на Фед Джанет Йелън заяви, че централната банка вероятно ще започне да намалява огромния си портфейл от 4,5 трлн. долара по-късно тази година. Фед акумулира огромния си баланс в опита си да стимулира икономиката по време на финансовата криза.

Тя казва още, че понижаването на баланса и увеличаването на лихвените проценти ще бъде постепенно. Според нея няма да има нужда лихвите да бъдат повишавани твърде много, докато достигнат неутрално ниво, за разлика от предишните десетилетия.

„След месеци твърда позиция по лихвените проценти Джанет Йелън явно променя тона си. Вярвам, че първоначалната по-твърда позиция зависеше от убеждението, че промените в политиката в подкрепа на растежа са точно зад ъгъла“, казва Джим Юрио, управляващ директор на TJM Institutional Services, в съобщение по имейл.

Очаква се Фед да представи и последното издание на Бежовата си книга, която обобщава позициите на централната банка по текущите икономически условия.

Доходността по държавните ценни книжа се понижи след публикуването на коментарите на Йелън. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се търгува на ниво от 2,327% спрямо 2,35% по-рано. Доходността по двегодишните държавни облигации, която е по-чувствителна към промени в паричната политика, пък спадна от 1,38% до 1,359 процента.

Доларът спада спрямо йената след стабилния си ръст напоследък, след като инвеститорите отразиха изказването на Йелън в цените.

Зелената валута се понижава с 0,55% спрямо йената до 113,31 йени в ранната търговия, след като се повиши с над 5% през последния месец. Еврото също намалява стойността си спрямо долара, достигайки ниво от 1,1404 долара.

Петролът в сряда поскъпна до над 48 долара за барел в отговор на спада в резервите от горива в САЩ и намаляването на прогнозата на правителството за суровия петрол през следващата година.

Резервите от суров петрол са намалели с 8,1 млн. барела на ден, заяви American Petroleum Institute във вторник, което бе над прогнозата. Официални данни на Агенцията за енергийна информация трябва да излязат малко по-късно днес.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се вдигат с 89 цента, или 1,87%, до 48,41 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 1,08 долара, или 2,40%, до 46,12 долара за барел.

Фючърсите за доставката на злато за август също скачат с 4,72 долара, или 0,39%, до 1219,42 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:28 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:06 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още