fallback

Данните за трудовия пазар в САЩ дадоха импулс на Wall Street

Dow Jones се покачи с 93 пункта, а технологичният индекс Nasdaq composite се представи най-силно

23:32 | 07.07.17 г.

Американските борсови индекси записаха повишения в петък благодарение на по-добрите от очакванията данни за заетостта в страната, предаде CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average се покачи с 93 пункта, като акциите на McDonald's допринесоха най-много за ръста. Индексът, който следи акциите на 30 компании, за кратко добави над 100 пункта.

Широкият индекс S&P 500 нарасна с 0,6 на сто. Секторът на информационните технологии беше начело по ръст. Технологичният индекс Nasdaq composite се представи най-силно, като се повиши с 1 процент.

В американската икономика през юни са били създадени 222 хил. работни места, отчете днес министерството на труда на страната. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха увеличение от 179 хил. Равнището на безработица се повиши до 4,4% от 4,3%. Въпреки това ръстът на заплатите, който се възприема като измерител на инфлацията, е едва 0,2 на сто.

"Това беше горещо число", коментира Джей Джей Кинъхан, главен пазарен стратег в TD Ameritrade. "Реакцията на капиталовия пазар обаче е смекчена от данните за ръста на заплатите" веднага след публикуването им, изтъква той.

Инвеститорите следят нарастването на заплатите, като очакванията са Федералният резерв да повиши лихвите още веднъж тази година.

"За да има ръст на заплатите, той трябва да дойде отнякъде. Или служителите трябва да повишат стойността си за работодателите, или трябва да се намалят маржовете на печалбите", коментира Джейсън Томас, главен икономист в AssetMark.

Доходността по американските държавни ценни книжа се задържа висока след публикуването на данните на трудовото министерство. Доходността по 10-годишните книжа е около 2,39%, а тази по 2-годишните, която е по-чувствителна към промени в паричната политика, е около 1,40%.

Стойността на американския долар спрямо кошница от валути се колебаеше между повишения и спадове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:18 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още