fallback

Dow с рекордно ниво на затваряне въпреки влиянието на слабите икономически данни

Новообявената сделка на Amazon също се отрази негативно на компаниите за хранителни стоки и пазара като цяло

23:14 | 16.06.17 г.

Акциите на американските борси приключиха сесията в петък без ясно изразена посока, като най-голямо влияние върху търговията имаха новообявената сделка на Amazon и последните данни за състоянието на американската икономика, съобщава CNBC.

Amazon обяви по-рано през деня, че купува веригата Whole Foods за 13,7 млрд. долара, или 42 долара на акция, което изпрати книжата на компаниите нагоре съответно с 2,4% и 29%.

От своя страна акциите на Kroger, Costco, Target, SuperValu, Sprouts Farmers Markets и Wal-Mart остро потънаха след новината.

Според анализатора на CFRA Туна Амоби сделката „може да доведе до сериозни дългосрочни сътресения в бизнеса с хранителни продукти заради Amazon, тъй като компанията още повече засилва технологичната, логистичната и свързаната си с изпълнението инфраструктура“.

Секторът за потребителски стоки отбеляза спад от над 1%, което ограничи ръста на S&P 500. В крайна сметка индексът приключи сесията без промяна.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average достигна рекордно ниво на затваряне въпреки поевтиняването на акциите на Wal-Mart с 4,6%, което по-рано през сесията натежа на индекса.

Технологичният Nasdaq composite обаче не успя да приключи на зелено, отбелязвайки понижение от 0,22%.

Инвеститорите отразиха в цените и по-слабите от очакванията икономически отчети, след като и данните за новото строителство, и за потребителското настроение не успяха да отговорят на прогнозите.

„Като цяло мисля, че част от първоначалния оптимизъм, който поведе пазара нагоре, е това, което в момента се охлажда“, казва Марк Лушини, главен инвестиционен стратег в Janney Montgomery Scott.

На пазара на облигации цените на държавните ценни книжа се вдигнаха, повлияни от новите икономически данни. Доходността по 10-годишните държавни облигации се понижи до 2,150%, а тази по двегодишните държавни ценни книжа – до 1,315%.

Икономическите резултати се отразиха и на валутните пазари, където доларът спадна спрямо кошница от валути. Индексът на долара се понижи с 0,29% до 97,15 пункта, с което постигна спад от 0,15% за седмицата.

Йената също поевтиня спрямо долара с 0,08% до 110,82 долара. Еврото обаче се повиши с 0,48% до 1,1197 долара, което е с около цент под 7-месечния връх от 1,1296 долара, ударен преди срещата на Фед в сряда.

На пазара на суровини цените на петрола се вдигнаха, но все пак отбелязаха четвърта поредна седмица на загуби, след като сделката на ОПЕК за намаляване на добива очевидно не може да постигне желаното намаляване на свръхзапасите.

Фючърсите върху американския суров петрол финишириха сесията в петък на ниво от 44,74 долара за барел с повишение от 28 цента, но със седмичен спад от 2,4%.

Фючърсите върху суровия петрола сорт Брент се повишиха с 42 цента, или 0,92%, до 47,35 долара за барел. В предишната сесия те спаднаха до 46,70 долара за барел, което бе най-слабото им ниво от 5 май.

Златото също леко поскъпна, след като инвеститорите прецениха, че разпродаването след решението на Фед за повишаване на лихвените проценти от сряда е приключило. Фючърсите върху златото за доставките за август се увеличиха с 1,90 долара до 1256,50 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:22 | 29.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още