fallback

Щатските борси приключиха сесията със спадове

Най-голямо понижение сред основните индекси отбеляза Nasdaq

23:12 | 06.06.17 г. 1

Акциите на американските борси приключиха сесията във вторник със спадове, след като Wall Street хеджира залозите си спрямо ключови събития по-късно тази седмица, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average спадна с 45 пункта, като Boeing допринесе най-много за загубите.

Основният индекс S&P 500 се опита да се задържи на зелено, но все пак отчете спад от 0,28%, а компаниите за потребителски стоки се представиха най-зле.

Технологичният Nasdaq завърши с подобно понижение от 0,33%.

 

Трите индекса се повишиха леко в следобедната търговия, след като ABC News съобщи, позовавайки се на свой източник, че бившият директор на ФБР Джеймс Коми няма да свидетелства, че президентът Доналд Тръмп е възпрепятствал правосъдието в разследването на бюрото около отношенията с Русия на бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин.

„Пазарът леко си отдъхна, но има известна предпазливост, защото не знаем какво ще стане, когато Коми свидетелства“, казва Адам Сархан, главен изпълнителен директор на 50 Park Investments.

Коми трябва да даде показания в четвъртък пред комисията по разузнаване на Сената, което ще бъде първото му публично изказване след уволнението му от Тръмп.

„Показанията на Коми може да ни дадат нещо, за което да говорим. Мисля, че това ще бъде ситуацията тип „той каза, другият каза“, което може да попречи на това, което може да се направи във Вашингтон“, коментира Брус МакКейн, главен инвестиционен стратег в Key Private Bank.

Срещата на Федералния резерв през следващата седмица също бе взета под внимание.

Макар че икономиката на САЩ продължава да се подобрява, инфлацията все още остава под желаното от Фед ниво, коментира Крег Бишъп, вицепрезидент на отдела за фиксирана доходност в САЩ към RBC Wealth Management.

“Мисля, че има известни опасения на пазара, че Фед може да приключи с повишаването на лихвените проценти след юни“, казва той. „Знаем, че Фед зависи от данните. В момента има голям шанс Фед да спре след срещата през юни“.

Очакванията са централната банка да повиши лихвените проценти на срещата следващата седмица.

В същото време на пазара на облигации доходността по 10-годишните държавни ценни книжа достигна най-ниските си нива от 10 ноември – 2,14%. Доходността по двегодишните държавни облигации също се понижи до 1,294%.

На валутните пазари доларът се понижи под шестседмично дъно спрямо йената и под ключово техническо ниво заради спада на доходността на ДЦК. Доларът се понижи с 1,06% спрямо йената до 109,41 йени, като по-рано дори се оказа под 200-дневната си средна стойност от 109,29 йени.

Индексът на долара, който следи стойността му спрямо кошница от валути, също отчете намаление от 0,25% до 95,56 пункта. Еврото се вдигна с 0,20% спрямо долара до 1,1278 долара.

На пазара на суровини фючърсите върху американския суров петрол приключиха сесията с повишение от 87 цента, или 1,84%, до 48,27 долара за барел, а върху сорта Брент – със 70 цента, или 1,41%, до 50,17 долара за барел.

Златото поскъпна до най-високото си ниво от седем седмици, след като слабите икономически данни в САЩ понижиха очакванията за бързо увеличаване на лихвените проценти тази година. Фючърсите върху златото се вдигнаха с 1,05 процент до 1296,14 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:22 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още