fallback

Американските акции постигнаха нови рекорди

По-слабите от очакваното данни за пазара на труда в САЩ не спряха инвеститорите

23:13 | 02.06.17 г. 1

Американските акции постигнаха нови рекорди в последната за седмицата сесия, въпреки по-слабия от очакваното доклад за новоразкритите работни места в САЩ.

В края на търговията Dow Jones се повиши с 0,29% до 21 204 пункта. Най-голям принос за ръста на индекса на сините чипове имат акциите на Microsoft, Boeing и Apple, които поскъпнаха със съответно 2,37%, 1,55% и 1,48%.

Същевременно акциите на Exxon Mobil и Chevron се оказаха най-губещи – със съответно 1,5% и 1,11%, заради спада на цените на петрола.

По-широкият индекс S&P 500 отбеляза ръст от 0,37% до 2 439 пункта. От секторите най-силен ръст отбелязаха технологичният и имотният, докато енергийните и финансовите акции, както и телекомуникационният сектор отбелязаха спадове.

Nasdaq нарасна с 0,94% до 6 305 пункта.

„Това е най-близката ситуация до липса на отговор на пазарите, която изобщо можем да видим“, коментира пред CNBC Майкъл Шоул, председател на борда и главен изпълнителен директор на Marketfield Asset Management, по повод публикувания доклад за новоразкритите работни места в САЩ.

През май американската икономика е добавила 138 хил. нови работни места, докато анализатори очакваха 185 хил. Безработицата обаче се е понижила леко до 4,3% от 4,4%.

Акциите забавиха темповете на ръст малко след публикуването на правителствения доклад за пазара на труда, но тенденцията не продължи дълго. Според анализаторите това е временна тенденция и пазарът на труда се очаква да продължи да се засилва.

Цената на петрола се понижи до най-ниско ниво от повече от три седмици. Черното злато претърпя най-голямата седмична загуба от месец насам заради засилващите се добиви в САЩ, съобщава MarketWatch.

На стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през юли поевтиняха със 70 цента (1,5%) до 47,66 долара за барел. Това е най-ниската цена на затваряне от 10 май, според данни на FactSet.

За седмицата загубата възлиза на 4,3%, което е най-силният седмичен спад от седмицата, приключила на 5 май, насам.

В Лондон фючърсите на сорта брент поевтиняха с 68 цента (1,3%) до 49,95 долара за барел. Седмичната загуба за контрактите възлиза на почти 5 на сто.

Спадовете се задълбочиха, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че ще оттегли страната си от споразумението за климатичните промени от Париж. Това засили опасенията за глобалните добиви и доставки на суровината, както и предположенията, че ОПЕК ще се принуди да удължи още споразумението за ограничаване на добивите.

Същевременно цената на златото достигна най-високото ниво на затваряне от април насам. Благородният метал отчете ръст на цената за четвърта поредна седмица.

Фючърсите на жълтия метал със срок на доставка през август поскъпнаха с 10,10 долара (0,8%) до 1 280,2 долара за тройунция – най-високо ниво от 21 април насам. Цената отбелязва приблизително 1% седмичен ръст.

Доларът поевтиня срещу основните си конкуренти на валутния пазар, като доларовият индекс се понижи с 0,43% до 96,71 пункта. Еврото поскъпна с 0,53% до 1,127 спрямо зелените пари.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:51 | 03.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още