fallback

Американските акции изпратиха седмицата с понижения

Петролът отчете първия седмичен ръст на цената от месец насам

23:15 | 12.05.17 г.

Американските акции приключиха днешната сесия предимно с понижения на фона на смесените икономически данни.

В края на търговията Dow Jones се понижи с 0,11% до 20 896 пункта. Най-силен натиск върху индекса оказаха акциите на General Electric, Merck и Goldman Sachs, които поевтиняха със съответно 2,08%, 1,33% и 0,86%.

S&P 500 изтри 0,15% до 2 390 пункта. От секторите най-силно поевтиняха акциите на индустриалните компании – с 0,65%, и на финансовите компании – с 0,45%. Единствено компаниите за комунални услуги и технологичните акции записаха ръстове от съответно 0,51% и 0,32%.

Nasdaq единствен отчете минимален ръст от 0,09% до 6 121 пункта.

Сред най-губещите акции за деня се наредиха книжата на ритейлърите, след като J.C. Penney обяви смесени резултати, които разочароваха пазарите. Пазарната оценка на компанията се срина с 14%.

Цените на петрола приключиха последната за седмицата сесия почти без изменение, но записаха първия седмичен ръст от месец заради очакването, че ОПЕК ще удължи срока на действие на споразумението за намаляване на добивите.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през юни поскъпнаха само с 1 цент до 47,84 долара за барел. За седмицата бенчмаркът записа ръст от 3,5%, след като цената се понижи в предходните три поредни седмици.

Юнските контракти на сорта брент в Лондон добавиха 7 цента до 50,84 долара за барел. Седмичният ръст на цената на европейския бенчмарк достига 3,6%.

Месечният доклад на ОПЕК показва, че държавите членки на картела се придържат към споразумението за намаляване на добивите. През април общият добив на организацията се понижава до средните 31,73 млн. барела дневно, което означава, че спадът е с над 1,2 млн. барела дневно повече от договореното.

Анализатори обаче не очакват възстановяване на цените заради засилващите се добиви в САЩ, Бразилия, Либия, Нигерия и Канада.

Златото поскъпна в днешната сесия, като отбеляза най-дългата си позитивна серия от средата на април. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка през юни добавиха 3,5 долара (0,3%) до 1 227,70 долара за тройунция.

Щатският долар поевтиня днес на валутните пазари заради данните за продажбите на дребно и инфлацията в САЩ, които се оказаха малко под очакванията на анализаторите. Доларовият индекс, който измерва динамиката на зелените пари спрямо шест конкурентни валути, изтри 0,4% до 99,17 пункта.

Индексът на Wall Street Journal, който отчита движенията на щатския долар срещу по-широка кошница от валути, губи също 0,4% до 90,13 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:25 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още