fallback

Американските индекси със скромен ръст след победата на Макрон

Apple временно мина пазарна капитализация от 800 млрд. долара

23:16 | 08.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Почти без промени приключи сесията на американските борси в понеделник – първия ден след очакваната победа на президентските избори във Франция на центриста Еманюел Макрон, предава MarkerWatch.

Широкият индекс S&P 500 и технологичният Nasdaq Composite поставиха нови дневни рекорди, но затвориха практически на непроменено ниво.

Основните индекси се увеличиха до рекордни стойности през миналата седмица в навечерието на френските избори, но широко очакваната победа на Еманюел Макрон доведе до спад на глобалните акции след резултатите.

S&P 500 приключи почти без промяна – на ниво от 2 399,37 пункта. Nasdaq Composite затвори с лек ръст от под 0,1 на сто (или 1,9 пункта) до 6 102,66 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 5 пункта (0,03 на сто) до 21 011,94 пункта.

Акциите на Apple Inc. докоснаха нов рекорд, след като се изстреляха с почти 3 на сто и надминавайки временно пазарната капитализация от 800 млрд. долара.  

Победата на Еманюел Макрон на френските президентски избори беше очаквана и бе отразена още през предишните сесии. Сега обаче предстои да видим до каква степен той ще успее да осъществи икономическите си реформи.

Силни импулси дойдоха от корпоративния сектор. Интересът се концентрираше над някои корпоративни сливания. Така например холандският производител на бои и лакове Akzo Nobel се отказва от оцененото на 24,6 млрд. долара придобиване от страна на американския концерн PPG Industries. Akzo е убеден, че като самостоятелна компания ще може да даде на своите акционери по-добро развитие на стойността на акциите. 
 

Освен това Sinclair Broadcast Group, оператор на кабелна телевизия, е пред предоставяне на оферта за придобиване на Tribune Media. Според вътрешни източници Sinclair възнамерява да плати 4 млрд. долара за Tribune, което прави между 44 до 45 долара за акция. Акциите на Tribune се изстреляха с над 6 на сто, а тези на  Sinclair - с  2,8 на сто.

А информирани източници твърдят, че Comcast и Charter Communications планират партньорство в сферата на мобилния бизнес. По-рано двете компании сключиха сделка да не предприемат сливания или придобивания без взаимно одобрение. На Wall Street всичко това подхрани спекулациите, че Comcast и Charter Communications вероятно може заедно да се опитат да придобият един от двата големи оператора T-Mobile US или Sprint.

Играчите на петролния пазар останаха глухи за окуражителните изявления на Саудитска Арабия и Русия за удължаване на квотите за свиване на добива и петролът поевтиня в началото на официалната сесия на Нюйоркската търговска борса.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:41 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още