Администрацията на президента Доналд Тръмп иска да запази солта, мазнините и захарта при храненето на децата, твърди сайтът Vox.com.
В понеделник новоназначеният Сони Пердю обяви, че ще направи „Храната в училище велика отново“, докато оглавява министерството на земеделието на САЩ (USDA). И това не е шега, коментира авторът на статията - Джулия Белуз.
Според нея изявлението очевидно означава снижаване на стандартите за съставките на храните в училищния обяд, субсидирани от правителствени програми. Училищата искат по-голям контрол върху пълнозърнестите храни, солта и млякото, които предлагат на учениците, мотивира се агроминистерството.
В действителност, реформите не променят твърде много статуквото, поне не засега. Те ще позволят на училищата отново да предлагат ароматизирано шоколадово и ягодово мляко, да се откажат от преминаването към пълнозърнести продукти (което те вече правят) и, най-важното, да замразят съдържанието на сол в училищните обеди, вместо постепенно да го намаляват.
Трудно е в съобщението да не се забележи атака срещу значимите реформи на програмата за училищно хранене, въведена по инициатива на Мишел Обама, за да се противодейства на затлъстяването, благодарение на която 30 млн. деца получават ястия с повече зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти, вместо нездравословни менюта.
Някои от промените са повече козметични, отколкото значителни, тъй като някои училища вече предлагат ароматизирано обезмаслено мляко.
Ако децата изхвърлят храната на боклука, те не приемат никакви съставки, аргументира се Пердю.
Според автора на статията действително има проблем с изхвърлената храна в училище, но количеството й не се е променило след затягането на стандартите за съставките на храната, а децата, обхванати от програмата, ядат повече плодове и зеленчуци.