fallback

Dow със спад от над 135 пункта след новината за удара с мегабомба от САЩ

Всички основни индекси приключиха със спадове последния ден на търговия от седмицата

23:19 | 13.04.17 г. 2

Акциите на американските борси отчетоха спадове в четвъртък, след като САЩ използваха „майката на всички бомби“ срещу ИДИЛ в Афганистан. В същото време акциите в банковия сектор поевтиняха въпреки силните отчети за тримесечието на JPMorgan Chase и Citigroup, съобщава CNBC.

САЩ удариха с бомбата GBU-43 върху комплекс от тунели и пещери, за които се смята, че се ползва от бойци на ИДИЛ. Бомбата досега не е била ползвана в битка, заяви говорителят на Пентагона Адам Стъмп.

Акциите разшириха загубите си малко след новината. Основният индекс Dow Jones industrial average спадна с около 135 пункта на края на сесията, като Chevron допринесе най-много за загубите.

Бенчмаркът S&P 500 приключи с понижение от 0,68%, като сериозни спадове отчетоха енергийните компании, секторът на суровините и финансовата индустрия.

Технологичният индекс Nasdaq composite също се понижи с 0,53%.

Акциите на оръжейните компании General Dynamics и Lockheed Martin останаха скъпи. Инвеститорите изнервено следяха и потенциалния тест с ядрена бомба на Северна Корея, който може да се случи още в събота.

Хората са изнервени преди дългия уикенд“, казва Арт Кашин, директор на операциите на NYSE в UBS. “Ще отдам на това една четвърт от движението. Останалата част от тревогите са свързани с финансовите компании“. Американският фондов пазар ще бъде затворен в петък заради великденските празници.

ETF фондът Financials Select Sector SPDR не успя да задържи първоначалния си ръст и се търгуваше с почти 2% по-ниско. Фондът отчита понижение от над 2% тази седмица и заличи ръста си за годината в сряда.

Wall Street се изнерви и заради неяснотите около приоритетите на администрацията на Тръмп. В сряда президентът Доналд Тръмп заяви Fox Business, че иска да отмени и замени Obamacare, преди да се придвижи към данъчната реформа.

Освен това Тръмп по-късно в сряда каза за Wall Street Journal, че смята доларът за „твърде силен“.

Коментарът му изпрати индекса на долара до най-ниските му нива от месец спрямо кошница от валути, като последно се търгуваше с 0,2% по-ниско до 100,58 пункта. Еврото спадна с 0,5% до 1,0619 долара, след като достигна едноседмичен връх в търговията от предния ден. След като удари петмесечно дъно от 108,73 йени в ранната азиатска търговия, доларът укрепна и последно се разменяше за 109,10 йени за долар.

На пазара на облигации доходността по 2-годишните държавни ценни книжа се понижи до 1,205 процента, а по десетгодишните държавни облигации – до 2,232 процента.

На пазара на суровини цените на петрола останаха почти без промяна тази седмица, като бенчмарковете се възстановиха от повечето си загуби от март заради засилващите се надежди, че търсенето и предлагането се доближават до ребалансиране.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се повишиха с 1 цент до 55,87 долара за барел, а върху американския суров петрол – с 7 цента до 53,18 долара за барел.

Фючърсите върху златото за доставките през юни се повишиха с 10,40 долара до 1288,50 долара за тройунция и отбелязват над 2% ръст за седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:27 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още