fallback

Американските индекси приключиха сесията с анемичен ръст

Инвеститорите подходиха с внимание към търговията в навечерието на срещата между Тръмп и Си

23:23 | 04.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските индекси приключиха сесията си на  малко по-високи нива във вторник, след като инвеститорите подходиха с внимание към търговията в навечерието на срещата между американския президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин и преди публикуването на доклада за работни места в петък.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи с ръст от 39,03 пункта, или 0,2%, до 20 689,24 пункта,  воден от ръстовете на Caterpillar Inc. (2,02%) и Boeing Co. (+1,16%). Американският самолетостроител обяви днес, че е сключил нова сделка на стойност 3 млрд. долара с иранската авиокомпания Aseman Airlines.

Широкият индекс S&P 500 финишира с ръст от 0,1 на сто или 1,32 пункта,  до 2 360,16 пункта, като енергийните и добивните компании бяха сред лидерите.

Технологичният Nasdaq Composite нарасна с 3,93 пункта, или по-малко от 0,1%, до 5 898,61 пункта. 

Си Дзинпин и Тръмп ще се срещнат в края на тази седмица в САЩ. През миналата седмица Тръмп заяви в Twitter, че срещата няма да е лесна, защото „не можем да имаме огромни търговски дефицити и загуба на работни места“.

„Макар че финансовият оптимизъм около предложените от Тръмп фискални политики в подкрепа на растежа в САЩ подхранват феноменалното рали на фондовия пазар, нарастващите протекционистки страхове и прикритите опасения, че програмата в подкрепа на растежа няма да отговори на очакванията може да се превърнат в катализатор на неочакваното разпродаване“, казва Лукман Отунуга, анализатор във FXTM.

Търговията е един от основните стълбове в кампанията на Тръмп. Той обеща да предоговори споразумения, които определя като нечестни. Администрацията вече предприе действия за предоговарянето на споразумението NAFTA с Мексико и Канада. 

Междувременно по време на сесията стана ясно, че търговският дефицит на САЩ силно се е свил през февруари, след като вносът от Китай е спаднал рекордно, а американският износ е нараснал за трети пореден месец. Търговският департамент на САЩ отчете във вторник, че дефицитът се е понижил до 43,6 милиарда през февруари, което е с 9,6 на сто под дефицита от 48,2 млрд. долара през януари. Средните прогнози на финансовите пазари бяха за малко по-умерено намаляване на дефицита до 44,8 млрд. долара.

Износът се е повишил едва с 0,2 на сто до 192,9 милиарда долара. Вносът е намалял с 1,8 на сто до 236,4 милиарда долара, защото потокът на китайски стоки е спаднал с 8,6 милиарда долара, основно заради силното свиване на вноса на мобилни телефони. 

Други данни от Търговския департамент показаха нарастване на промишлените поръчки през февруари за седми от последните осем месец, което е сигнал за устойчив подем в промишлената индустрия. През февруари новите промишлени поръчки нараснаха с 1% до 476,49 млрд. долара спрямо януари, когато те се повишиха с 1,5% (възходяща ревизия от предишна оценка за растеж с 1,2%). Промишлените поръчки, извън тези за транспортното оборудване, се повишиха с 0,4% след техен растеж с 0,5% месец по-рано, а поръчките без тези, свързани с отбраната, нараснаха с 1,2% след повишение с 1,4% през януари.

„На пазара има прикрито съмнение за това дали икономиката не се забавя“, казва Куинси Кросби, пазарен стратег в Prudential Financial. Според нея инвеститорите стават все по-предпазливи за момента на въвеждане на предложените данъчни реформи на Тръмп.

„Президентът каза, че ще предприеме действия по данъчната реформа, но сега отново говори за здравеопазването“, добавя тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:27 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още