fallback

И трите основни борсови индекса в САЩ се насочват към 5% тримесечни ръстове*

Ралито на фондовия пазар обаче се забавя през март

18:13 | 31.03.17 г.

Акциите на американските фондови борси поевтиняват в петък – последния ден от месеца, като инвеститорите анализират серия макроикономически данни, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с около 50 пункта, като Goldman Sachs натежава най-много. Широкият измерител S&P 500 е без изменение, а технологичният бенчмарк Nasdaq също остава почти без промяна.

И трите основни борсови индекса се насочват към тримесечно повишение от близо 5%.

„Изненадващо е колко издръжливи са пазарите, отчасти защото се вижда каква е реалността във Вашингтон“, коментира Брус Маккейн, главен инвестиционен стратег в Key Private Bank. По думите му пазарните участници осъзнават, че политиките на Доналд Тръмп в подкрепа на ръста може да не станат реалност толкова бързо.

През първото тримесечие на годината фондовият пазар отчиташе подем до голяма степен заради очакванията, че администрацията на Тръпм ще даде старт на данъчната реформа, дерегулациите и инфраструктурните разходи. Белият дом обаче може да се окаже принуден да забави някои от тези предложения. Миналата седмица администрацията на Тръмп и Републиканската партия понесоха удар, след като не успяха да съберат достатъчно подкрепа за отмяна на здравната реформа на Барак Обама (т.нар. Obamacare).

Ралито от първото тримесечие се забави този месец, като S&P 500 и Nasdaq са напът да запишат ръстове от съответно 0,2 и 1,5% от началото на март, а Dow Jones се насочва към месечен ръст от 0,4%.

„Добрата новина за инвеститорите е, че имаше много фундаментални подобрения през последно време“, отбелязва Маккейн.

В сферата на макроикономиката личните доходи растат с 0,4% през февруари, което е в унисон с очакванията, а потребителските разходи се увеличават с 0,1 на сто, което е малко под прогнозите за 0,2-процентово увеличение.

Индексът за разходите за лично потребление – любимият индекс на Фед за инфлацията – нараства с 2,1% на годишна база.

Индексът за бизнес активността в района на Чикаго се повишава от 57,4 пункта през февруари до 57,7 през март.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,48% до 50,11 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва спад в цената от 0,23% до 53,01 долара за барел.

Едно евро се обменя за 1,0675 долара, а курсът на йената е 111,65 йени за долар.

Доходността по 10-годишните държавни облигации се понижава до 2,411%, а тази по двегодишните ценни книжа записва спад до 1,270%.

*Данните са актуални към 17:50 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:03 | 31.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още