fallback

Американските пазари започват сесията с леки повишения

Инвеститорите следят внимателно последните икономически данни и движенията на петрола

18:03 | 30.03.17 г.

Акциите на американските фондови борси се търгуват с леки повишения в четвъртък, като инвеститорите следят внимателно последните икономически данни и движенията на петрола, съобщава CNBC.

Основният индекс Dow Jones Industrial Average отчита увеличение с 0,42%, като книжата на Goldman Sachs и UnitedHealth допринасят най-много за ръста.

S&P 500 също отбелязва повишение от 0,32% заради силно представяне на финансовия сектор, а технологичният бенчмарк Nasdaq composite - от 0,26%.

“В последните два дни на тримесечието сме и вероятно по-голямата част от движенията като за края на тримесечието вече са се случили“, казва Питър Кардило, главен пазарен икономист във First Standard Financial. “Мисля, че пазарът ще се движи в определени рамки, докато не започне новото тримесечие“.

В петък се отбелязва последният ден от това тримесечие.

От икономическите новини днес стана ясно, че икономиката на САЩ се е разширила с 2,1% през последното тримесечие на миналата година, което е повече от първоначалната оценка. Според други данни, представени в четвъртък, седмичните заявления за помощи за безработица са се понижили с 3 хил. до 258 хил.

„Като цяло това са стари новини, тъй като само след два дни приключва първото тримесечие, но поне виждаме от каква база стартираме“, казва Питър Буквар, главен пазарен стратег в The Lindsey Group, по отношение на данните за икономическия растеж.

На пазара на облигации доходността по 10-годишните държавни ценни книжа е около 2,39%, а по двугодишните държавни облигации е на ниво от 1,03%.

На валутните пазари доларът леко укрепва, като индексът, който измерва стойността на валутата спрямо кошница от валути, отчита лек ръст до 90,11 пункта. По-слабите данни за германската инфлация отслабиха еврото до деветдневно дъно спрямо долара, а йената е на ниво от 111,26 йени за долар.

На пазара на суровини петролът излезе на положителна територия, след като през деня за кратко спадна. По-високите резерви в САЩ ограничиха влиянието на прекъсванията в доставките от Либия и по-ниския добив в други износители от ОПЕК.

Фючърсите върху американския суров петрол се търгуват с повишение от 49 цента, или 0,99%, до 50,00 долара за барел, а върху петрола сорт Брент - от 31 цента, или 0,59%, до 52,85 долара за барел.

Фючърсите върху златото се търгуват с понижение от 0,35% до 1249,25 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:50 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:16 | 21.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още