fallback

Акциите на Wall Street поскъпват в очакване на изказвания от страна на Фед*

Технологичният бенчмарк Nasdaq достига нов исторически връх с повишение от 0,18%

17:45 | 20.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на американските фондови борси поскъпват в понеделник, като инвеститорите очакват изявления на няколко представители на Федералния резерв на САЩ, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 25 пункта, като най-много допринасят Apple и Disney.

Широкият измерител S&P 500 остава почти без изменение.

Технологичният бенчмарк Nasdaq достига нов исторически връх с повишение от 0,18%.

Инвеститорите искат да знаят какво има да каже Фед да следващото повишение на лихвите. Това ще бъде основното тази седмица“, казва Адам Сархан, главен изпълнителен директор на 50 Park Investments.

Миналата седмица централната банка на САЩ повиши лихвените проценти за втори път в рамките на три месеца, но сякаш реториката беше по-предпазлива, отколкото пазарите очакваха. Освен това Фед потвърди, че очаква още две повишения тази година, а не три, както предполагаха пазарите.

В понеделник председателят на Фед за Минеаполис Нийл Кашкари заяви, че единствен е гласувал против повишението на лихвите, защото е искал да види по-убедителна инфлация в САЩ.

По-късно днес се очаква коментар от страна на Патрик Харкър, който е начело на Фед във Филаделфия. След това реч ще има Чарлс Еванс, който е председател на централната банка за Чикаго.

Инвеститорите следят и цените на петрола, които са под натиск заради нарастващите резерви в САЩ.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,75% до 48,94 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент изтрива 0,43% от цената си до 51,54 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,19% до 1 232,55 долара за тройунция.

Едно евро се обменя за 1,0757 долара, а курсът на йената е 112,77 йени за долар.

Паундът поевтинява спрямо долара, след като властите в Лондон обявиха, че ще задействат член 50 от Лисабонския договор на 29 март, като по този начин на практика ще започне процесът по излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). Една лира се обменя за 1,2393 долара.

Тази страна е разделена и това е най-голямата задача в ръцете на премиера Тереза Мей. Тя ще започне да обикаля Великобритания в опит да обедини страната и да генерира подкрепа за член 50“, коментира Наим Аслам, главен пазарен стратег в Think Markets.

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации е 2,493%, а тази по 2-годишните ценни книжа е 1,309%.

*Данните са актуални към 16:40 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:32 | 26.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още