fallback

Борсите в САЩ започват сесията с оптимизъм преди решението на Фед*

Подкрепа предоставя и възстановяването на цените на петрола

17:52 | 15.03.17 г.
Автор - снимка
Редактор

Акциите на американските борси се търгуват с повишения в сряда, подкрепени от възстановяването на цените на петрола. В същото време трейдърите внимателно очакват края на срещата на Федералния резерв, която трябва да приключи днес с решение по паричната политика, съобщава CNBC.

Енергийните компании се търгуват с ръст от над 1%, повеждайки победителите в индекса S&P 500 в сутрешната търговия, след като петролът се опитва да сложи край на седемдневната губеща серия. Фючърсите върху американския суров петрол се повишават със 73 цента до 48,45 долара за барел, а върху сорта Брент - със 71 цента до 51,63 долара за барел, след като в седмичния си доклад Администрацията за енергийна информация съобщи за спад на резервите.

Технологичният Nasdaq composite се представя по-слабо в сравнение с останалите основни индекси заради поевтиняването на акциите на компаниите за производство на полупроводници. iShares PHLX Semiconductor ETF се търгува с 0,2% по-ниско. Секторът на информационните технологии е и един от двата губещи в S&P в сутрешната търговия.

„Нещата може да изглеждат много различно след Фед. Очевидно дотогава просто се размотаваме“, казва Джон Карузо, старши пазарен стратег в RJO Futures. “Това повишение от 25 базисни пункта до голяма степен вече е отразено в цените на пазарите“, допълва той.

Трейдърите до голяма степен очакват Фед да повиши лихвените проценти в сряда. Федералната комисия за отворения пазар ще представи изявление от срещата си в 20:00 ч. българско време. Председателят на Фед Джанет Йелън ще проведе пресконференция половин час по-късно.

„Най-важното нещо за пазарите ще бъде точковата диаграма на Фед този следобед и пресконференцията на Джанет Йелън“, каза Дейвид Кели, главен глобален стратег в JPMorgan Asset Management.

“Всички данни от днес показват, че Фед би трябвало да повиши лихвените проценти“, допълва той, отбелязвайки, че истинският въпрос е дали Фед ще сигнализира четири повишения на лихвените проценти тази година.

Днес бе обявено, че индексът на потребителските цени се е повишил с 0,1% през февруари до 2,7% за последните 12 месеца, което е най-големият ръст на годишна база от март 2012 г.

„Не мисля, че инфлацията ще се ускорява много бързо оттук нататък, но е ясно, че тя върви напред“, казва Кели.

Продажбите на дребно пък нарастват с 0,1% миналия месец, което е най-слабият темп от август.

На пазара на облигации доходността по двегодишните държавни ценни книжа удари връх от 1,397%, което е най-високото ѝ ниво от 11 юни 2009 г. Доходността по 10-годишните държавни облигации пък се търгува за около 2,58%.

На валутните пазари индексът на щатския долар отчита лек спад. Еврото е на ниво от около 1,062 долара, а йената се търгува за около 114,8 йени за долар.

На пазара на суровини фючърсите на златото за доставките през април се понижават с 2,20 долара до 1200,40 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:39 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:24 | 05.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още