fallback

Щатските борси започнаха без ясна посока в сряда*

Докладът за ръста на заетостта с 298 хил. работни места през миналия месец се отразява положително на пазара

18:05 | 08.03.17 г.

Акциите на щатските борси се търгуват смесено в сряда. Финансовият сектор се представя повече от добре, докато инвеститорите анализират последните данни за заетостта, съобщава CNBC.

Основният индекс Dow Jones industrial average отбелязва понижение от около 10 пункта, макар че Goldman Sachs и JPMorgan Chase влияят положително на индекса.

Бенчмаркът S&P 500 се търгува с 0,1% по-високо, като финансовият сектор отчита ръст от над 1%. Технологичният индекс Nasdaq composite също се повишава с около 0,3%.

Заетостта в частния сектор е нараснала с 298 хил. работни места през миналия месец, посочват ADP и Moody’s, което е доста над оценката на Ройтерс за 190 хил. места. Докладът обхваща първия пълен месец под управлението на президента Доналд Тръмп, който обеща да възстанови остаряващата инфраструктура на страната.

Данните излизат и малко преди доклада на администрацията на САЩ за заетостта извън земеделския сектор. Те се очакват в петък

Доходността по държавните облигации се повиши след представянето на данните. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа удари най-високите си нива от декември при 2,567%, а по двугодишните държавни облигации – най-високите равнища от 2009 г. при 1,366%.

„Това е много силен доклад. Той може да означава по-агресивен Фед, а това може да се отрази негативно за акциите“, казва Брус Битълс, главен инвестиционен стратег в Baird. “Но фактът, че акциите поддържат високи нива, е изненадващ“.

Федералният резерв ще има среща следващата седмица, като очакванията са централната банка да затегне паричната политика. Според FedWatch tool на CME Group пазарните очаквания за повишаване на лихвените проценти през март са около 91%.

На валутните пазари щатският долар отчита ръст от около 0,22% спрямо кошница от валути. Еврото се обменя за около 1,055 долара, а курсът на йената е около 114,65 йени за долар.

Администрацията за енергийна информация на САЩ съобщи, че запасите от суров петрол на страната са се увеличили с 8,2 млн. барела, с което се отбелязва 9-а поредна седмица на ръст. Анализаторите очакваха повишение от 1,9 млн. барела.

В резултат на това на пазара на суровини петролът сорт Брент поевтинява с 41 цента до 55,51 долара за барел, а американският суров петрол – с 49 цента до 52,65 долара за барел.

Фючърсите на златото удариха едномесечно дъно в сряда, понижавайки се с 0,62% до 1208,60 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:45 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:32 | 05.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още