fallback

Американските „затворнически“ облигации процъфтяват

Причината за ръстовете в курсовете са изявления на Доналд Тръмп и съветника му по вътрешната сигурност Джон Кели за засилено задържане на нелегални мигранти

21:15 | 02.03.17 г.
Автор - снимка
Създател

Джънк облигации са такива книжа като онези, които Висилиос Сфирис е придобил през миналия декември. За по-малко от 10% от първоначалната им стойност мениджърът на американски хедж фонд купува облигации, с които някога окръг Уилъси в щата Тексас финансира затвора си. Той е спекулирал, че стойността отново ще се покачи до поне 25% от първоначалната, пише Wall Street Journal.

Това е доста високоспекулативен залог, защото има голям риск инвеститорът да не получи нищо, ако затворът например бъде закрит, подобно на много други в страната.

Ситуацията в затворническата индустрия в САЩ обаче се промени драстично в рамките на няколко седмици, а стойността на „джънк облигациите“ нарасна с повече от 600 на сто - печалба, която дори и професионалистът от хедж фонда никога не е очаквал. Други отдавна отписани от инвеститорите „затворнически“ облигации също се радват на подобни ръстове, според WSJ.

Причината за ръстовете в курсовете са изявления на президента на САЩ Доналд Тръмп и особено на съветника му по вътрешната сигурност Джон Кели за засилено задържане на нелегални мигранти. Имиграционните и митническите власти трябва да „предприемат всички необходими мерки и да мобилизират всички необходими ресурси, за да разширят възможностите си за арест на или близо до мексиканската граница“, заяви Кели през миналата седмица.

Изявлението му се погрижи за повишаване на настроенията в бранша на частните оператори на затвори. През миналите години бизнесът им се развиваше зле. Броят на задържаните в САЩ, който през 2009 г. достига рекорд от 1,7 млн. души, се понижава постоянно – не на последно място заради съдебната реформа. Печалбите на частните оператори спаднаха, а някои бяха принудени да закриват и затвори.

Това засегна и инвеститорите в общински облигации, защото много общини финансират модернизирането или строежа на затвори с дългови облигации, които след това се изплащат от частните оператори с приходите от наеми. Такива облигации на стойност около 1,1 млрд. долара попадат в статуса на „джънк“ облигациите.

Според WSJ в момента редица компании преговарят с общини в южните щати Тексас и Аризона за продажбата на празни затвори. Te се надяват на ново съживяване на бизнеса заради възможнoто интерниране на нелегални мигранти.

На големи печалби може да се надяват не само спекуланти, които са купили облигации на съответните затвори при абсурдно ниски цени. Цените на акциите на големите оператори също скачат с бързи темпове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:12 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още