fallback

Йелън призова администрацията на САЩ да е по-предпазлива в реформите си

Според гуверньора на Фед централната банка вероятно ще трябва да повиши лихвите на една от следващите срещи

19:20 | 14.02.17 г. 2

В изказване пред Конгреса на САЩ ръководителят на Федералния резерв (Фед) Джанет Йелън призова днес за предпазливост при евентуални мерки за бюджетно стимулиране, които би могла да вземе администрацията на Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

"Надявам се, че промените в бюджетната политика ще бъдат съвместими с целта да се задържи бюджетът на страната по жизнеспособна траектория", заяви Йелън пред сенатска комисия по време на изслушването й за състоянието на икономиката. Тя изтъкна, че възможните промени на бюджетните и други политики са източник на несигурност за икономическите перспективи.

Според нея Фед вероятно ще трябва да повиши лихвите на една от следващите срещи, допълва Ройтерс. По думите ѝ ако отложи увеличението на лихвите, Комисията по паричната политика може да изостане в действията си и в крайна сметка да доведе до бързо покачване на ставките, а това може да причини рецесия.

"На следващото ни заседание Комисията ще прецени дали заетостта и инфлацията продължават да се развиват според очакванията и в такъв случай ще бъде подходящо да се направи корекция на лихвения процент", отбеляза Йелън. Тя обаче не даде ясно да се разбере дали първото повишение на лихвите за тази година ще бъде на следващото заседание през март, или на по-следващото през юни, както очакват повечето анализатори.

Йелън говори пред Конгреса за първи път, след като републиканците поеха контрола на Белия дом и двете камари на парламента. 

Тя каза, че не иска да влияе на евентуално въвеждане на специфични такси и предложения за разходи, но призова управляващите да имат предвид колко важно е да се направи американският бизнес по-ефективен. Икономистите са на мнение, че е от основно значение да се повиши жизнения стандарт в дългосрочен план.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:03 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още