fallback

(Не)Толкова тайната вечеря на Тръмп и Абе

Снимки на случаен гост показват, че американският президент вероятно е нарушил стандартите за сигурност, за които критикува остро Клинтън

17:17 | 14.02.17 г. 4
Автор - снимка
Създател

По време на кандидатпрезидентската кампания в САЩ имотният милиардер Доналд Тръмп обръщаше голямо внимание на темата за националната сигурност в дебатите с конкурента си Хилъри Клинтън. Сега, в ролята си на държавен глава, той изглежда не отделя толкова сериозно внимание на стандартите за сигурност. През последните дни мъж, който очевидно се е оказал наблизо при консултациите на Тръмп с японския премиер Шиндзо Абе, предизвиква сериозни въпроси по темата.

Както пишат редица американски медии, Ричард ДеАгазио е бил гост в ресторанта на Mar-a-Lago в Палм Бийч, Флорида – луксозен курорт, собственост на Тръмп. На терасата той се сблъсква с президента и Абе, които са вечеряли едва на няколко метра от масата му.

 

Richard DeAgazio uploaded some 20 photos of Shinzo Abe and Trump at Mar-a-Lago. pic.twitter.com/Ox477X4iA1

— Gideon Resnick (@GideonResnick) February 13, 2017

За ДеАгазио става интересно, когато към двамата изведнъж се втурват съветници, които информират двамата лидери за ракетния опит на Северна Корея. Съединените щати традиционно подкрепят Южна Корея и Япония в конфликта със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Премиерът Абе осъди остро малко по-късно теста, а Тръмп обеща на Япония „подкрепа на 100%". 

 

Как точно се е стигнало до този консенсус ДеАгазио наблюдава отблизо през миналата събота вечер. Във Facebook той споделя снимка на Тръмп и Абе, заобиколени от свои служители - включително вече подалия оставка съветник по националната сигурност Майкъл Флин – наведени над документ, който би трябвало да съдържа детайлите за севернокорейския ракетен опит.

Сцената е и скандална, защото се оказва, че член на екипа използва светлината на своя смартфон, за да улесни Тръмп и Абе в четенето. Очевидно никой не се е сетил, че въпроси за сигурността трябва да се обсъждат в подсигурени срещу подслушвания стаи. Това би било обичайната практика в такава ситуация. Пийт Соуза, бившият фотограф в Белия дом, пояснява в Instagram, че когато бившият президент Барак Обама е пътувал някъде, той винаги се е оттеглял в безопасно затворено пространство, когато е обсъждал въпроси, свързани с националната сигурност. „Всеки трябваше да остави своя BlackBerry отвън", пише Соуза.

 

 

When we were on the road, national security discussions and head of state phone calls were conducted in a private, secure location set up onsite. Everyone had to leave their Blackberry outside the area. In this photo, which was taken in March 2011 and subsequently released, the President holds a discussion in El Salvador following a conference call with his full national security team.

A post shared by Pete Souza (@petesouza) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Редица медии спекулират, че е можело мобилните телефони на служителите да бъдат дискредитирани. След това хакерите лесно биха могли да се докопат до поверителна информация, която без съмнение е предназначена само за президента. Лидерът на малцинство в Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че няма „никакво извинение за това да се обсъжда международна криза пред редица членове на даден клуб“.

 

ДеАгазио обаче не е разбрал веднага, че неволно е бил свидетел на уязвимост в сигурността. „По дяволите!", пише той под снимката във Facebook. „Колко е очарователно да наблюдавам внезапната възбуда по време на вечерята след съобщението, че Северна Корея е изстреляла ракета по посока на Япония. Уау ... в центъра на действието!". Пред Washington Post в понеделник той пояснява, че оставайки сред „своите хора" на терасата на ресторант Тръмп е показал, че е „човек от народа". В допълнение той подчертава, че не е успял да чуе нищо от това, което е било обсъдено на масата на двамата държавници.

Междувременно Facebook страницата на ДеАгазио вече не е достъпна. Освен снимката с вечерята на двамата управници гостът е добавил в мрежата още редица снимки, сред които и на „Рик“ - човекът с т. нар. "Nuclear Football". Така в САЩ наричат куфарчето, с чието съдържание американският президент може да нареди използването на ядрено оръжие. Друга снимка показва ДеАгазио в селфи със съветника на Тръмп Стив Банън.

Не всеки обаче може да влезе в Mar-a-Lago. За да може да вечеря на това място, гостът трябва да бъде член на клуба. Членството обаче изисква еднократна такса от 200 000 долара, предава ABC. Към нея се добавя и годишна такса от около 14 000 долара и 2000 долара за храна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:08 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още