fallback

Тръмп обмисля нов указ за имиграцията

Повече яснота по намеренията на американския президент ще има в началото на следващата седмица

09:47 | 11.02.17 г. 7

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля да подпише нов указ за имиграцията, след като съдът блокира забраната за влизане на бежанци и граждани на 7 мюсюлмански държави в Страната на неограничените възможности, предава Ройтерс.

Той намекна за такава възможност в разговор с репортери преди да замине с премиера на Япония Шиндзо Абе за Флорида.

Засега Тръмп не дава подробности за евентуалния нов указ. Възможно е той да пренапише заповедта си, като изключи притежателите на визи или постоянно пребиваващите в страната граждани на въпросните държави. Това може да облекчи частично опасенията на съдилищата, допълва информационната агенция.

Евентуални промени в указа обаче биха позволили на критиците Тръмп да декларират победа с аргумента, че е бил принуден да промени курса в първата си голяма акция като президент.

Остава възможно и делото във Върховния съд, макар че засега сигналите са, че Белият дом не възнамерява да подава иск, защото евентуална загуба би била опустошителна.

Ройтерс припомня, че Доналд Тръмп забрани временно граждани на Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен да влизат в САЩ. Той наложи и временна забрана за прием на бежанци с изключение на бежанците от Сирия, за които забраната е за неопределено време.

„Ще спечелим тази битка. Жалко е, че това отнема време. Имаме много възможности, включително и издаването на нова заповед“, коментира президентът на САЩ пред журналисти.

Повече яснота по намеренията на Доналд Тръмп ще има в началото на следващата седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:06 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още