fallback

Борсовите индекси в САЩ се повишават до нови рекорди*

Инвеститорите следят корпоративните отчети и очакват детайли за политиките на Доналд Тръмп

17:40 | 07.02.17 г. 4

Акциите на американските фондови борси поскъпват във вторник, а инвеститорите следят поредната серия корпоративни отчети, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с около 100 пункта малко след отварянето на сесията, достигайки нов рекорд. Най-много за ръста допринесе Boeing.

Широкият измерител S&P 500 записва ръст от 0,2 на сто, а технологичният бенчмарк Nasdaq Composite достигна нов рекорд с около 0,28% повишение.

Преди старта на търговията отчетите си публикуваха General Motors и Michael Kors, а след края на сесията се очакват резултатите на Disney.

Като цяло отчетите през четвъртото тримесечие изненадаха приятно анализаторите. По данни на The Earnings Scout 65% от компаниите са отчели по-добри резултати от очакваното.

След избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ фондовият пазар бележи възход заради обещанията за по-ниски данъци, по-малко регулации и повече правителствени разходи. Основните борсови индекси се задържат на най-високите си исторически нива, тъй като инвеститорите чакат повече детайли за политиките на Белия дом.

В сферата на макроикономиката търговският дефицит на САЩ расте миналата година и достига най-високото си ниво от 2012 г. Повишението е в размер на 0,4 на сто до 502,3 млрд. долара, сочат данни на Министерството на търговията.

Доходностите по американските държавни облигации се повишиха, след като председателят на Фед за Филаделфия Патрик Харкър заяви, че на дневен ред трябва да е повишение на лихвите през март. 10-годишните държавни облигации са с доходност 2,41%, а двегодишните – с доходност около 1,169%.

„Каквото и да мисли Харкър, знаем, че от значение е какво мислят Йелън, Фишер и Дъдли“, казва Питър Буквар, главен пазарен анализатор в The Lindsey Group.

Петролът поевтинява с около 1,4%, като американският лек суров петрол WTI се търгува на ниво 52,25 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – на ниво 55,02 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,09% до 1 233,15 долара за тройунция.

Едно евро се обменя за 1,0678 долара, а курсът на йената е 112,40 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:29 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още