fallback

Графика на деня: Колко дела са заведени срещу Тръмп само за две седмици?

Броят е 10 пъти по-висок от средния брой дела срещу предходните три президента

15:32 | 09.02.17 г.
Автор - снимка
Редактор

Само след две седмици в Белия дом Доналд Тръмп вече се изправя пред над 50 съдебни дела, коментира Statista. Това е 10 пъти повече от средния брой дела срещу предходните три президента.

Повечето от делата са свързани с противоречивата му заповед, с която забрани пътуването до САЩ на граждани от седем предимно мюсюлмански страни. Тя бе блокирана от федерален съдия от Сиатъл в петък – развитие, което оттогава насам Тръмп критикува в Twitter.

Правни действия срещу забраната за пътуване са били стартирани в 17 различни щати от лекари, професори, студенти, бежанци и иракчани, които работят заедно с американската армия. Общо 40 дела са били внесени срещу забраната, девет са свързани с граждански права, а четири – с имиграцията като цяло.

Още едно дело е било внесено заради финансови конфликти на интереси и федерални средства за градове, предоставили убежище на бежанци, сочат данни, публикувани от NPR (National Public Radio) и получени чрез системата за обществен достъп до електронния архив на съдилищата.

На същия етап от мандата като президент на САЩ пет дела са били заведени срещу Бил Клинтън. За двете седмици Джордж Буш е трябвало да се изправи срещу четири дела, а Барак Обама – срещу пет.

Така може да се окаже, че Тръмп ще води най-съдената администрация на САЩ в историята на страната, ако делата продължат да нарастват с такъв бърз темп.

Още графики? Тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още