fallback

Краят на медения месец

Едва две седмици след старта на ерата „Тръмп“ вече има победители и губещи, но все повече компании нарушават мълчанието с остра критика

15:45 | 04.02.17 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В петък вечер в Белия дом отново бе време за шоу.
 
Доналд Тръмп влиза в любимата си роля. Като практически бос на America Inc., заобиколен от бизнес елита на страната в Белия дом, той седи и привлича всички погледи и обективи към себе си. Тръмп говори за обещанието си да върне американската индустрия отново към блясъка. „Ние ще върнем работните места обратно. Ние ще понижим данъчните ставки. Ние ще намалим регулаторната тежест".
 
Онова, което камерите не улавят, са съмненията, конфликтите, скрупулите, които мнозина от присъстващите там бизнес лидери носят със себе си. Тръмп е едновременно проклятие и благословия за топ мениджърите на Америка, включително и за тези, които са част от неговия икономически съвет. Правителството обещава по-малко данъци и по-малко регулации, но също така насърчава своята визия за закрепостяване на Америка – нещо, което може да навреди силно на търговията. Тръмп наложи ограничения за пътуване срещу седем мюсюлмански страни, заплашва да увеличи митническите такси и мита и планира да изгради стена по границата с Мексико, пише в свой анализ по темата германският икономически всекидневник Handelsblatt.   
 
Едва две седмици след старта на ерата „Тръмп“ вече има победители и губещи. Сред победителите са банките, петролните компании и минно-добивните предприятия. Те благословят новия президент и неговите републикански съпартийци в Конгреса. Тръмп разхлабва финансовата реформа на предшественика си Барак Обама. Камарата на представителите реши да освободи петролните компании от задължението да публикуват своите (за някои корупционни) плащания към чужди правителства. А Сенатът прие законопроект за реформа, която премахва разпоредба, която има за цел да защити планинските потоци и реки в минните региони. 
 
Дори и автомобилната индустрия, която през изминалите седмици Тръмп атакува многократно и яростно заради нейните инвестиции в Мексико, може да бъде облагодетелствано, след като правителството обеща да облекчи изискванията по отношение на опазването на околната среда. За голяма радост на главния изпълнителен директор наGM  Мери Бара, която в петък седеше в Белия дом в непосредствена близост до Тръмп. Корпорации като GM и JP Morgan Chase правят всичко, за да угодят на новото правителство. Критика? Няма. Само с един неприятелски туит Тръмп може предизвика пропадането на акциите на борсата. Така че е препоръчително да няма спорове с новата администрация.  
Но все повече компании нарушават мълчанието, защото за тях меденият месец с новото правителство е свършил. По-специално забраната за влизане в страната принуди много корпорации да минат в силна опозиция. 
 
Тръмп е толкова спорен в Съединените щати, че дори и диалогът с него представлява сериозен риск. Главният изпълнителен директор на Disney Боб Айгър липсваше в петък поради предполагаеми затруднения с други ангажименти. Главният изпълнителен директор на Uber Травис Каланик пък реши да напусне изцяло икономическия екип на президента. В частен разговор той е нарекъл Тръмп „твърде токсичен“. 
 
Бойкотите срещу компании, чиито мениджъри сътрудничат на Тръмп, изглежда показват ефект. Uber загуби само за няколко дни 200 000 клиенти. Критика има и срещу Илон Мъск. Аплодираният като вундеркинд на американската икономика основател на успешни компании, като Tesla и SolarCity, няма да прекъсне контактите си в Белия дом, за да може „лично да изрази критики и възражения", твърди самият той.
 
Но последиците са гневни клиенти. Сайтът Buzzfeed съобщава, че вече има първи отмени на поръчките на скъпите коли с марката Tesla.
 
В петък вечер съд в Сиатъл реши да преустанови временно прилагането на указа на Доналд Тръмп за затягане на имиграционното законодателство за територията на цялата страна. Временната забрана за изпълнение на указа ще действа, докато искът се разглежда в съда. 
 
Правителството публикува гневна декларация, в която нарича съдебното решение „срам" и заявява, че „при първа възможност" ще обжалва. 
 
И така - битката за изолационистката политика на Тръмп едва започна, но американските компании трябва да решат на коя страна ще застанат.   
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:29 | 07.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още