fallback

САЩ налагат нови санкции след изстреляна ракета от Иран

Списъкът включва компании, хора и агенти, свързани с доставки на технология за балистични ракети на Техеран

21:37 | 03.02.17 г. 6

САЩ налагат санкции срещу 13 физически и 12 юридически лица Иран след пробното изстрелване на балистична ракета преди няколко дни, както и заради други действия, които Вашингтон не одобрява, съобщава БТА, позовавайки се на Ройтерс.

В съобщение, поместено на сайта на американското Министерство на финансите, санкционираните се изброяват поименно. Някои от тях са базирани в Обединените арабски емирства, Ливан и Китай. Списъкът включва компании, хора и агенти, свързани с доставки на технология за балистични ракети на Иран.

На тях се забранява да развиват какъвто и да е бизнес със САЩ или с американски граждани.

В отговор Иран ще наложи свои санкции - срещу "американски физически лица и компании, които покровителстват екстремистки и терористични групировки, съдействат за убийството и тормоз на мирното население в региона", пише ТАСС, позовавайки се на съобщение на външното министерство на Иран. От институцията допълват, че списъкът със санкционираните ще бъде публикуван по-късно. 

"Продължаващата подкрепа на Иран за тероризма и разработването на неговата програма за балистични ракети представляват заплаха за региона, за нашите партньори по света и за САЩ", каза ръководителят на отдела за санкциите във финансовото министерство Джон Смит, цитиран от Асошиейтед прес.

Тази сутрин президентът Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс, написа в Twitter, че "Иран си играе с огъня", и предупреди, че няма да бъде толкова добронамерен със страната, колкото е бил предшественикът му на поста.

"Те не оценяват колко мил беше с тях президентът Обама. С мен няма да е така", закани се Тръмп.

Впоследствие Белият дом обяви, че тези свързани с Иран санкции са били изготвени още преди Тръмп да встъпи в длъжност и са били оставени да чакат. Но са били задействани заради последното развитие на събитията, съобщи Ройтерс.

"Такъв тип санкции се случват бързо, но според мен моментът (на налагането им - бел. Ройтерс) бе ясна реакция на онова, което видяхме през последните няколко дни" каза говорителят на Белия дом Шон Спайсър.

"Знаехме, че разполагаме с тези достъпни за нас варианти, защото те бяха разработени в хода на процеса", допълни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:04 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още