fallback

Борсовите индекси в САЩ се затрудняват да продължат подема от сряда*

Един от катализаторите на подема на Wall Street бяха серията укази на новия президент Доналд Тръмп

18:14 | 26.01.17 г.

Индексите на американските фондови борси записват леки повишения в четвъртък, опитвайки да надградят подема от сряда, съобщава CNBC. Тогава индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average надвиши психологическата граница от 20 хил. пункта. В четвъртък след отварянето на сесията измерителят расте с 28 пункта, като най-голям положителен импулс дават Boeing и Goldman Sachs.

Широкият индекс S&P 500 се повиши над 2300 пункта за пръв път, но по-късно се върна под тази граница.

Технологичният бенчмарк Nasdaq записва спад от 0,12%.

„Ако погледнете от техническа гледна точка, акциите най-накрая излязоха от шестседмичния диапазон“, казва Ранди Фредерик, вицепрезидент в Charles Schwab. “Пазарът дава на администрацията на Тръмп нещо повече от кредит на доверие”, допълва той.

Един от катализаторите на подема на Wall Street бе серията укази на Тръмп, включително две изпълнителни заповеди за изграждането на тръбопроводите Keystone XL и North Dakota Access.

Сезонът на отчетите също подкрепя фондовия пазар. В четвъртък имаше резултати от Ford и Caterpillar. Ford отговори на очакванията за печалбата, но надмина прогнозата за продажбите. Caterpillar от своя страна изненада с по-висока от очакваното печалба, но не успя да оправдае очакванията за приходите.

След затварянето на сесията отчетите си ще публикуват Intel, Microsoft, Paypal и Starbucks.

В сферата на макроикономиката молбите за помощи при безработица се повишават с 22 хил. до 259 хил.

Проучването за бизнес активността в услугите, изготвено от компания Markit, показва, че секторът се разширява с най-бързия темп от 2015 г. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се повишава от 55,1 до 53,9 пункта.

Доходността по американските държавни облигации се повишава леко. 10-годишните ценни книжа са с доходност около 2,53%, а двегодишните имат доходност около 1,24%.

Доларът поскъпва леко и индексът, който следи представянето му спрямо шест валути, е над 100 пункта. Едно евро се обменя за 1,0677 долара, а курсът на йената е 114,65 йени за долар.

Американският суров петрол WTI се търгува на ниво 53,70 долара, а европейският бенчмарк Брент – за 56,21 долара за барел.

Златото поевтинява с близо 1% до 1 186,25 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 18:00 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:34 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още