fallback

Изборната система на САЩ е включена в критичната инфраструктура

Американските разузнавателни агенции обвиняват Путин, че лично е наредил хакерските атаки срещу Демократическата партия

11:34 | 07.01.17 г. 10

Департаментът на САЩ по вътрешната сигурност определи изборната инфраструктура в САЩ като „критична“. С това се разширяват възможностите на правителството във Вашингтон за защита на машините за гласуване от кибер атаки, предава Ройтерс.

Решението беше обявено в специално изявление на департамента заради опасенията, че хакерски атаки са въздействали върху изборния процес.

Американските разузнавателни агенции междувременно публикуваха доклад, в който обвиниха президента на Русия Владимир Путин, че лично е наредил хакерските атаки срещу американската Демократическа партия, за да подкопае общественото доверие в демократичния процес в САЩ.

В доклада се подчертава безпрецедентния мащаб на операцията, която не може да се сравнява с никой от предишните случаи на шпионаж, свързани с избори в САЩ.

Според властите в САЩ хакери са атакували повече от 20 от системите за регистрация по време на изборите. Няма обаче доказателства, че са манипулирани гласове.

Включването на изборната система в САЩ в ключовата инфраструктура я поставя наравно с комуникационния сектор, банковата индустрия, електропреносната мрежа и транспортните системи. Така системата ще получава приоритетна подкрепа от Департамента по вътрешната сигурност при нужда.

Изборната инфраструктура включва избирателните секции, складове, различни бази данни, машини за гласуване и т.н. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:56 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още