fallback

Инвеститорите посрещнаха спокойно данните за безработицата в САЩ*

Индексите на Wall Street стартират сесията с минимални изменения, предпазливостта е заради предстоящия референдум в Италия

17:35 | 02.12.16 г.

С минимални изменения на индексите започна сесията на Wall Street след публикуването на данните за безработицата и новосъздадените работни места в САЩ.

Малко след началото на търговията Dow Jones се понижава с 0,12% до 19 169 пункта под натиска на акциите на Goldman Sachs, които губят 1,6%. Вчера същата позиция подкрепи индекса на „сините чипове“ да удържи рекордно висока стойност.

S&P 500 отчита ръст от 0,2% до 2 195 пункта. Основна подкрепа на индекса оказват акциите от сектора на имотите, които поскъпват с 1,85% в началото на сесията.

Технологичният Nasdaq добавя 0,18% до 5 260 пункта.

Правителствените данни, публикувани днес, показват, че безработицата в САЩ през ноември се е понижила до 9-годишно дъно от 4,6%. Същевременно икономиката е създала 178 хил. нови работни места през месеца, но средният доход на час се понижава с 0,1% след увеличението с 0,4% през октомври. Това е и първият отчетен спад от декември 2014 г. насам.

Смесената реакция на пазара е свързана с евентуалното увеличение на лихвените нива от Федералния резерв. Американската централна банка се събира на среща и ще излезе с решение за лихвите в средата на този месец.

„Сравнително силните данни за пазара на труда подхранват опасенията за по-бърз темп на увеличаване на лихвените нива“, коментира пред CNBC Крис Гафни от EverBank. Според него пазарната реакция на данните е потисната, защото инвеститорите вече са спечелили от очакванията за спада на безработицата и ръста на доходите.

Според Питър Кардийо от First Standard Financial пазарът е предпазлив и заради предстоящия референдум в Италия за конституционната реформа. Заявката на премиера Матео Ренци да подаде оставка, ако предложенията му бъдат отхвърлени, може отново да хвърли в хаос и без това крехката икономика на страната.

Единната европейска валута се търгува с около 0,1% по-ниско спрямо американската при нива около 1,065 долара за едно евро.

Доларът поевтинява с 0,17% спрямо кошница от валути, като доларовият индекс се търгува около 100,9 пункта.

* Данните са актуални към 17.10 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:22 | 28.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още