fallback

Йелън: Повишение на лихвените проценти може да бъде подходящо сравнително скоро

Председателят на Фед не дава нови сигнали за това какво може да реши централната банка на срещата си следващия месец

16:20 | 17.11.16 г.

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън потвърди в четвъртък, че повишение на краткосрочните лихвени проценти „може да бъде подходяща стъпка сравнително скоро". Тя обаче не даде нови сигнали за това какво може да реши централната банка на срещата си следващия месец, съобщава Wall Street Journal.

Централните банкери решиха да задържат повишаването на лихвените проценти на последната си среща, след като прецениха, че има „още някакво пространство“ за подобряване на пазара на труда спрямо очакванията от началото на годината, припомни Йелън в изслушване пред Конгреса. Тя обаче подчерта, че политиката трябва да остане ориентирана към бъдещето.

„Ако Федералната комисия за отворения пазар отложи повишаването на основния лихвен процент твърде дълго, може да се наложи да затегне политиката си сравнително рязко, за да не позволи на икономиката значително да надвиши двете дългосрочни политически цели“, каза Йелън пред икономическа комисия на Конгреса.

„Нещо повече, запазването на основния лихвен процент на сегашното му ниво за твърде дълго време може да насърчи излишно поемане на риск и в крайна сметка да подкопае финансовата стабилност“, подчерта тя.

Йелън не коментира резултатите от изборите за президент в САЩ.

Централните банкери оставиха основния лихвен процент без промяна тази година, след като го повишиха през декември 2015 г. до диапазона между 0,25% и 0,50%. Централните банкери сигнализираха през последните седмици, че са по-близо до повторно вдигане на лихвените проценти на фона на стабилния растеж на заетостта, ускоряващия се ръст на заплащането и признаците за устойчива инфлация.

Представителите на Фед ще се срещнат отново на 13-14 декември.

Председателят на Фед каза, че решението на централните банкери да оставят лихвените проценти без промяна миналия месец „не отразява липса на доверие в икономиката“. Темпът на нарастване на заплащането се ускорява напоследък, икономическият растеж изглежда също се забързва, а потребителските разходи продължават да отчитат умерен ръст, каза Йелън.

Средният растеж на заетостта през тази година все още е доста над оценките за темпа, необходим за усвояване на новите участници на пазара на труда, които се вливат в работната сила, каза тя. Икономическата активност остава стабилна тази година, което значи, че икономиката има „повече пространство на движение“, отколкото централните банкери са очаквали, допълни Йелън.

„Макар че по-бързият от очаквания растеж на работната сила и заетостта не може да продължава за неопределено време, изглежда има пространство за още подобрение на пазара на труда“, каза тя, отбелязвайки, че безработицата все още е над нивата, които централните банкери предвиждат в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:59 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още