fallback

Борсовата търговия през първия ден от седмицата в САЩ започва разнопосочно*

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average достигна нов исторически връх, но после овладя подема

18:26 | 14.11.16 г.

Акциите на фондовите борси в САЩ стартират седмицата със стабилни повишения и надграждат ръстовете, постигнати миналата седмица след победата на Доналд Тръмп на президентските избори, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average достигна за кратко нов исторически връх, но после овладя повишението, като Goldman Sachs допринася най-много за ръста. Широкият S&P 500 записва спад от 0,07%. Технологичният бенчмарк Nasdaq изостава от и се понижава с 0,3 на сто.

„Пазарите показват, че инвеститорите продължават да вярват на фискалните планове на Тръмп и да залагат на акциите“, казва Наим Аслам, главен пазарен анализатор в Think Markets. “Тръмп представи през уикенда много разводнени версии на своите спорни възгледи. Това възстанови увереността, че човекът начело на най-голямата световна икономика е започнал да мисли по-логично”, допълва Аслам.

Миналата седмица Dow Jones постави пореден рекорд и изпрати най-добрата си седмица от 2011 г. S&P 500 и Nasdaq записаха най-добрите си седмични представяния от съответно 2013 г. и от февруари.

Доларът поскъпва и едно евро се обменя за 1,16 долара, а курсът на йената е 108,40 йени за долар.

Петролът поевтинява с близо 2%, като американският лек суров петрол WTI се търгува на ниво 42,62 долара за барел, а Брентът – на ниво 43,96 долара за барел.

Златото поевтинява с близо 1% до 1 213,75 долара за тройунция.

Доходностите по държавните облигации се повишават, като тази по двегодишните ценни книжа достига 0,972%, а тази по 10-годишните – 2,22%.

*Данните са актулани към 18:20 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:12 | 07.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още