fallback

Първият борсов ден на ноември в САЩ стартира с понижения*

Инвеститорите следят внимателно и новините, свързани с предстоящите избори в САЩ на 8 ноември

18:23 | 01.11.16 г.

Акциите на американските фондови борси се търгуват със спадове през първия борсов ден на месец ноември след публикуването на смесени макроикономически данни, съобщава CNBC. Инвеститорите следят внимателно и новините, свързани с предстоящите избори в САЩ на 8 ноември.

„Отчетите бяха по-добри от очакваното и обикновено това щеше да е катализатор на фондовия пазар. Това обаче беше засенчено от шума на политическия фронт“, коментира Брус Битълс, главен инвестиционен стратег в Baird. “Ако Доналд Тръмп спечели, това ще провокира момент подобен на Brexit. Според мен това би било възможност за покупки”, допълва той.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с около 70 пункта, като най-много натежават застрахователната компания Travelers Companies и IBM. В широкия индекс S&P 500 най-незадоволително се представят секторите на недвижимите имоти и компаниите за комунални услуги. Технологичният индекс Nasdaq се понижава с 0,46%.

Според Арт Хоугън, главен пазарен стратег във Wunderlich Securities, се наблюдават контратежести, а именно – изборите и месец с рекордна активност в сливанията и придобиванията. През октомври тези сделки възлизат на над 300 млрд. долара, като споразумението AT&T да придобие Time Warner възлиза на 85 млрд. долара.

От друга страна, ключово събитие в предизборната кампания беше решението на ФБР да разследва нова порция имейли на Хилари Клинтън, които са били съхранявани на личен сървър.

В сферата на макроикономиката Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Института за управление на предлагането (ISM) се повиши от 51,5 пункта през септември до 51,9 пункта през октомври.

Доходността по държавните облигации се понижава, като тази по двегодишните ценни книжа е 0,86%, а тази по 10-годишните е около 1,87%.

Доларът поевтиня спрямо кошница валути, едно евро се обменя за около 1,10 долара, а курсът на йената е 104,5 йени за долар.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва със скромните 0,09% до 46,90 долара, а цената на европейския бенчмарк Брент записва ръст от 0,25% до 48,73 долара за барел.

Златото поскъпва с 1,19% до 1 288,25 долара за тройунция.

Инвеститорите очакват в сряда изявлението на Федералния резерв на САЩ. Централната банка заседава за паричната политика, но по всяка вероятност няма да променя лихвените проценти предвид, че след по-малко от седмица са президентските избори.

*Данните са актуални към 18:00 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:47 | 26.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още