fallback

САЩ с опит да забранят плащания в брой на Иран

Републиканците в камарата се стремят да порицаят Обама за плащането на 1,7 млрд. долара на азиатската страна

09:43 | 23.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Камарата на представителите в САЩ одобри снощи законопроект, който забранява плащания в броя на Иран и изисква Конгресът да бъде информиран за всички бъдещи споразумения по финансови искове на Техеран, предаде AP, цитирана от БТА.

Законопроектът бе приет с 254 срещу 163 гласа. 

Републиканците в камарата се стремят да порицаят администрацията на Барак Обама за това, че е платила на Иран 1,7 милиарда долара с цел уреждане на проточило се десетилетия арбитражно дело. В деня, в който Иран получи транш от 400 млн. долара, от ирански затвори бяха освободени четирима американски граждани, припомни агенцията. Републиканците окачествиха това плащане като откуп и твърдят, че с тези пари Техеран финансира тероризма. Това обвинение бе отхвърлено от Белия дом. 

Въпросите около плащанията се появяват след потвърждението от високопоставени представители на администрацията на Обама, че Вашингтон е бил принуден да плати 1,7 млрд. долара в брой за освобождаването на няколко американски заложници от Техеран по-рано тази година. Законодателите настояват администрацията да разкрие как и какви други плащания са направени през годините, за да бъде организирана ядрената сделка.

Пред финансовата комисия в Камарата на представителите  Марк Дубовиц,изпълнителен директор на Фондацията за защита на демокрациите, заяви: „През юли Associated Press цитира правителствени служители, по думите на които в Иран са се върнали най-малко 20 млрд. долара. Тези пари в брой или в злато и ценни метали са били върнати на Техеран? Чрез официалната финансова система ли? Или чрез някакви комбинации". Според Дубовиц в най-лошия за САЩ сценарий Иран може би е получил 33,6 млрд. долара в брой и злато.

След гласуването на законопроекта от президентската администрация заявиха, че той е неразумен и заплашиха, че ще му бъде наложено вето. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още