fallback

Wall Street приключи сесията в червената зона

За седмицата обаче индексите записват ръстове, лидер е технологичният Nasdaq с над 2%

23:14 | 16.09.16 г.

С понижения на индексите приключи днешната сесия на Wall Street, макар че за седмицата измерителите отчетоха ръстове.

Dow Jones изтри 0,49% в днешната сесия до 18 123 пункта, като най-силно му натежака акциите на United Technologies Corp (-2,54%), Chevron (-1,67%) и Cisco Systems (-1,49%). S&P 500 отписа 0,38% до 2 139 пункта, а Nasdaq се понижи с 0,1% до 5 244 пункта.

За седмицата индексът на “сините чипове” Dow Jones отчете ръст от 0,2%, широкият S&P 500 добави 0,5%, а технологичният индекс – 2,3%, изчислява MarketWatch.

Инвеститорите вече са в трескаво очакване на следващата среща на Федералния резерв на САЩ за паричната политика.

Анализатори не очакват американската централна банка да увеличи лихвите заради инфлацията. Днес стана ясно, че индексът на потребителските цени в страната се увеличава с 0,2% през миналия месец и все още е далеч от целевото равнище от 2%.

За 12-те месеца до края на август инфлацията в САЩ достига 1,1%.

“Не знаем какво може да направи Фед”, коментира пред CNBC Арт Хоган от Wunderlich Securities. “Знаем, че Фед иска да увеличи лихвите, но икономическият календар казва, че може би не е дошъл подходящият момент”, допълва той.

Фючърсите на петрола поевтиняха до най-ниското си ниво от повече от пет седмици заради очакванията за ръст на доставките от Нигерия и Либия, съобщава MarketWatch.

Днес стана ясно, че либийската National Oil Corporation е започнала да товари на танкери над 1,2 млн. барела суров петрол на терминалите в Брега и Рас Лануф. Това е и първият танкер в Рас Лануф от три години насам, посочва руската информационна агенция ТАСС.

В неделя либийските сили, верни на влиятелния генерал Халифа Хафтар, взеха контрола над всички основни експортни терминали Рас Лануф, Сидра, Брега и Зуейтина. Те бяха предадени под управлението на петролната компания, припомня БТА.

На стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през октомври поевтиняха с 88 цента (2%) до 43,03 долара за барел. Това е най-ниското ниво от 10 август.

За седмицата цената на лекия американски суров петрол изтрива 6,2%.

Същевременно цената на златото се понижи до най-ниско ниво от почти три месеца, като отчете и почти 2% загуба за седмицата на фона на поскъпването на долара на валутните пазари преди ключовата среща на федералния резерв на САЩ този месец.

Фючърсите на благородния метал със срок на доставка през декември поевтиняха със 7,8 долара (0,6%) до 1 310,2 долара за барел – най-ниско ниво от 23 юни.

Доларът поскъпна спрямо еврото и британския паунд днес, като движенията на пазарите на петрол допълнително засилиха тези на валутните пазари.

Паундът достигна ниво от 1,3046 долара в сравнение с 1,3247 долара късно снощи. Единната валута се търгуваше на ниво от 1,1163 долара в сравнение с 1,1248 долара от вчера.

Двойката USD/JPY се търгуваше при ниво от 102,28 йени за долар спрямо 101,97 йени за долар от снощи.

Индексът на Wall Street Journal, който отразява динамиката на обменния курс на долара спрямо кошница от водещи валути, отчита ръст от 0,7% до 87,11 пункта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:17 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още