fallback

Индексите на Wall Street приключиха сесията с минимални изменения

Според Бежовата книга на Фед бизнесът в САЩ е станал по-предпазлив заради предстоящите президентски избори

23:15 | 07.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор

С минимални изменения на индексите приключи днешната сесия на Wall Street, след като Федералният резерв публикува редовния си икономически доклад “Бежова книга”.

В края на сесията Dow Jones се понижи с 0,06% до 18 526 пункта, като основен натиск върху индекса оказаха акциите на Wal Mart Stores, Home Depot и Procter & Gamble, които поевтиняха със съответно 1,29%, 0,98% и 0,78%.

S&P 500 изтри 0,02% до 2 186 пункта, а Nasdaq добави 0,15% до 5 283 пункта, което е ръст за 4-ти пореден ден.

Акциите на Apple поскъпнаха с 0,6% в днешната сесия, след като технологичният гигант представи новия си iPhone.

В доклада на Фед се посочва, че бизнесът е станал по-предпазлив заради предстоящите през 2016 г. президентски избори в САЩ. Това води до икономическа несигурност, която се отразява във всички икономически сфери, включително и особено активния сектор на бизнес имотите, пише MarketWatch.

Все пак тонът на доклада като цяло е позитивен, макар и да не подсказва за това какъв икономически растеж може да се очаква през втората половина на годината, както и кога евентуално може да се очаква ново увеличение на лихвите в страната.

В “Бежовата книга” се посочва, че активността в производствения сектор е стабилна с перспективи за лек ръст, а търсенето на услуги се увеличава също леко.

Някои от регионите подчертават местни проблеми, които биха довели до икономически застой, като например борбата с вируса зика в Маями, който би могъл да се отрази негативно на туризма, а в Далас – проблемите на петролните пазари, заради които растежът на индустрията още не може да се възстанови.

“Изглежда, че това е затишие пред буря, тъй като навлязохме в месеца на следващата среща на Фед”, коментира пред CNBC Майк Бейли от FBB Capital Partners. Според него инвеститорите все повече започват да говорят за предстоящата среща и няма значение дали това е просто “шум”, или пък е знак за нещо “страшно, което предстои”.

Според Адам Сарън от Sarhan Capital “всички, които търсят логика, биха заключили, че предвид икономическите данни Фед няма да повиши лихвите”.

Други анализатори обаче очакват, че американската централна банка все пак ще увеличи основната лихва, защото пазарите разполагат с достатъчен прозорец за корекция, ако това е необходимо. Ако обаче се изчакат изборите, прозорецът няма да е толкова удобен.

Фючърсите на петрола приключиха сесията на най-високо ниво от повече от седмица заради актуалните данни за запасите от суров нефт и горива в САЩ, пише MarketWatch.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през октомври увеличиха цената си с 67 цента (1,5%) до 45,5 долара за барел на стоковата борса в Ню Йорк. Бенчмаркът отбелязва ръстове за втора поредна сесия след четири сесии на спад на цената.

Ноемврийските контракти на сорта брент поскъпнаха със 72 цента (също 1,5%) до 47,98 долара за барел.

Същевременно фючърсите на златото поевтиняха заради помрачените перспективи пред затягането на паричната политика в САЩ. Декемврийските контракти на благородния метал изтриха 4,8 долара то цената си (0,4%) до 1 349,2 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:21 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още