fallback

Dow Jones финишира със спад за шести пореден ден

Рязкото поевтиняване на петрола и акциите на компаниите от енергийния сектор белязаха първия търговски ден на Wall Street за август

23:19 | 01.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индексите на Wall Street откриха първия работен ден за седмицата и месеца в различни посоки на фона на поевтинелия петрол и поредната порция финансови отчети, отбелязва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се смъкна с 0,15%, или с 27,73 пункта, до 18 404,51 пункта, за да затвори със спад за шести пореден ден. Exxon Mobil и Chevron допринесоха в най-голяма степен за спада на Dow Jones, след като акциите им поевтиняха с 3,5% и 3,3%. Първи по ценови ръст е Apple с 1,8%.

Широкият индекс Standard & Poor‘s 500 се понижи с 0,13% до 2 170,84 пункта, повлечен от енергийния сектор, отчел спад от над 3,5%. За кратко борсовият измерител се повиши до нов връх.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite днес е нагоре с 0,43% до 5 184,20 пункта.

На пазара на суровини цената на фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) с доставка през септември се понижи с 3,87%, до 39,99 долара за барел.

„Видяхме прекъсване на взаимовръзката между петролния и фондовия пазар, откакто цената на суровината прескочи 40 долара. Ако отново падне под 40 долара, това би било проблем“, казва Ранди Фредерик, управляващ директор за търговия и деривати в Charles Schwab.

WTI поевтиня под 40 долара за барел за пръв път от април. Същото се случи със сорта Брент, но неговата цена слезе под 42 долара за барел – до 41,94 долара, което също е най-ниското ниво от април. В крайна сметка европейският бенчмарк затвори с ценово понижение от 3% до 42,26 долара.

FactSet изчислява, че американският петрол е паднал от около 46,50 долара за барел до текущите си ценови нива само за 10 дни.

„За да отидем от 50 долара на 40 долара, това е същински мечи пазар“, добавя главният инвестиционен стратег в BMO Private Bank Джак Албин.

„На практика имаме приказки за два пазара“, заявява главният пазарен стратег на Wunderlich Securities Арт Хоугън. „Част от него свиква с новото нормално при цените на енергийните източници. От друга страна са технологичните имена като Apple и биотехнологичните компании, които помагат на Nasdaq.“

Данните от деня сочат, че индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Института за управление на доставките ISM показа, че активността в производствения сектор в САЩ се понижава от 53,2 пункта през юни до 52,6 пункта през юли.

„Производственият сектор се разширяваше стабилно през последните няколко месеца“, допълва Фредерик.

На корпоративния фронт по-късно тази седмица отчетите си за тримесечието ще публикуват AIG, Tesla Motors, Kraft Heinz и LinkedIn.

Към края на юли 63% от компаниите в състава на индекса S&P 500 са обявили своите резултати.

На пазара на облигации американските държавни ценни книжа поевтиняха, като доходността по 2-годишните се покачи до 0,68%, докато бенчмарковите 10-годишни ДЦК носят 1,51% възвръщаемост.

На валутните пазари доларът поскъпна леко спрямо кошница от валути, след като поевтиня с 2% миналата седмица. Едно евро се обменя за 1,117 долара. Курсът на японската валута е 102,4 йени за долар.

От своя страна контрактите върху златото с доставка през декември добавиха 2,10 долара към цената си до 1 359,60 долара за тройунция.

Повече за търговията отвъд Океана можете да разберете от коментара на Сю Кийнан от Bloomberg New York за Bloomberg TV Bulgaria

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:21 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още